Prosty przepis na tiramisu bez mascarpone i jajek. Niedrogi deser bez pieczenia
Na popołudniową osłodę proponujemy niedrogi deser bez pieczenia. Poznacie przepis na tiramisu bez mascarpone i jajek. Według niego przygotujecie słynną włoską słodycz w tańszej wersji, ale bez straty dla smaku. Przygotujcie się na to, że szybko zniknie z talerzyków.
Tiramisu to chyba najsłynniejszy, włoski deser. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z żółtkami i ubitymi białkami, a potem przekłada go biszkoptami. Deser jest dość prosty do zrobienia i bardzo smaczny.
Jeśli jednak chcecie zrobić tiramisu, a nie macie akurat mascarpone pod ręką, nic straconego. Do przygotowania tego deseru możecie też wykorzystać delikatny twarożek, np. kanapkowy. Przy okazji nieco zaoszczędzicie, bo nasz specjał nie wymaga też użycia jajek.
Przepis na tiramisu bez jajek i mascarpone
Składniki:
-
400 g twarogu mielonego lub serka kanapkowo-sernikowego
-
500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
-
200 g śmietany 12 proc.
-
3/4 szklanki cukru drobnego
-
cukier waniliowy
-
1 łyżka zagęszczacza do śmietany
-
duża paczka biszkoptów
-
2 łyżki ciemnego kakao
-
ok. 300 ml mocnego, wystudzonego naparu kawy
-
2 łyżki likieru amaretto lub rumu
Przygotowanie deseru
Twaróg zmiksuj ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj zagęszczacz do śmietany, ubijaj jeszcze chwilę. Ubitą śmietankę dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
Przygotuj szklaną lub ceramiczną formę na deser. Jej dno wyłóż warstwą biszkoptów maczanych w kawie z dodatkiem likieru. Oprósz kakao, sypiąc je przez sitko.
Przykryj połową masy serowej, wyrównaj, przykryj drugą warstwą namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty wyłóż drugą warstwę masy serowej. Wyrównaj jej powierzchnię.
Naczynie z tiramisu przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem deser posyp grubszą warstwą kakao.
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne tiramisu , również znajdziesz go na naszej stronie. Polecamy też recepturę na babeczki tiramisu .
Źródło zdjęcia: canva/Fascinadora Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
-
Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
-
O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: kuchniatosztuka.blogspot