Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym
Canva / wideonet

Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

27 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienita pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Smakowita pasta jajeczna może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy wersję dodatku do kanapek z serem feta . Dziś wypróbujemy przepis, w którym wykorzystamy ogórki kiszone.

Ogórki kiszone i jajka tworzą idealne połączenie smaków. Przepis na pastę jajeczną nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 5 jajek

  • 3 ogórki kiszone

  • pęczek szczypiorku

  • 15 g majonezu

  • 15 g jogurtu naturalnego

  • 5 g musztardy

  • sól

  • pieprz

Pasta jajeczna w przepysznej odsłonie zachwyci domowników

Przygotowania zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Warto pamiętać, by nie robić tego dłużej niż 10 minut . W przeciwnym wypadku jajka mogą stracić wiele cennych składników odżywczych, które przydadzą nam się zwłaszcza podczas śniadania.

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w bardzo drobną kostkę . Jeśli będzie to dla nas problematyczne, możemy je również posiekać. Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i również kroimy na niewielkie kawałki.

Oba składniki wzbogacamy o posiekany szczypiorek, majonez, jogurt oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pasta jajeczna jest już gotowa. Kanapki z jej dodatkiem momentalnie znikną z talerzy. Warto wiedzieć, jak przygotować jajka po benedyktyńsku .

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi
Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Canva / wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Magdaleny

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy