Prosta i szybka pasta jajeczna z fetą
pixabay.com

Prosta i szybka pasta jajeczna z fetą

Pasta jajeczna z fetą sprawdzi się jako propozycja śniadaniowa w zastępstwie zwykłych smarowideł. Można przyrządzić ją dzień wcześniej, aby rano zaoszczędzić czas, a nawet zabrać ją ze sobą do pracy, gdzie przygotujemy pożywne drugie śniadanie z jej udziałem. Pasta jajeczna z fetą występuje w kilku wersjach, a propozycje podania przewidują różne dodatki, zatem każdy powinien znaleźć tu coś dla siebie. Sprawdź, jak szybko i w prosty sposób powstaje smaczna i pożywna pasta jajeczna z fetą.

Składniki na pastę jajeczną z fetą: z ugotowanych jajek

Do przygotowania pierwszej wersji pasty jajecznej z fetą będziemy potrzebowali następujących składników:

  • · Kurze jajka – 6 sztuk (duże, najlepiej wiejskie),
  • · Ser typu feta – 150 gramów,
  • · Pieprz czarny lub ziołowy do smaku,
  • · Świeży posiekany szczypiorek – 1 łyżka,
  • · Majonez – 1 łyżka.

Zamiast wykorzystywać majonez ze sklepu, można przygotować go samodzielnie. Będziemy do tego celu potrzebować: 100 mililitrów oleju roślinnego, 1 żółtko z dużego, wiejskiego jajka w temperaturze pokojowej, 1 małą łyżeczkę musztardy Dijon, szczyptę białego pieprzu, łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz łyżeczkę octu winnego lub jabłkowego i szczyptę soli. Jajko należy sparzyć wrzątkiem – można je umieścić na 1 minutę w miseczce z gorącą wodą. Następnie wbijamy je do miski, dodajemy sól, pieprz, ocet, sok z cytryny i musztardę. Ubijamy wszystkie składniki metalową trzepaczką lub mikserem, jednocześnie dolewając po trochu oleju. Majonez będzie gotowy, kiedy masa stanie się jednolita i puszysta.

Pasta jajeczna z fetą krok po kroku: z ugotowanych jajek

Zaczynamy od ugotowania jajek. Powinny spędzić we wrzątku około 8 minut, jeśli są duże, w przypadku mniejszych wystarczy 6 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy jajka i odkładamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Ser typu feta wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru płynu. Również kroimy go w małą kostkę i dodajemy do jajek, a po chwili również majonez, posiekany szczypiorek i wybrany rodzaj pieprzu. Mieszamy całość dokładnie, obserwując, czy dana konsystencja już nam odpowiada. Jeśli chcemy gładszą i bardziej jednolitą pastę jajeczną z fetą, możemy nawet ją zblendować. Warto też spróbować, czy smak jest właściwy – i w razie potrzeby dodać pieprz. Sól raczej nie będzie potrzebna, ponieważ ser typu feta jest słony sam w sobie.

Składniki na pastę jajeczną z fetą: z jajek smażonych

Do przygotowania drugiej pasty jajecznej z fetą będziemy potrzebowali następujących składników:

  • · Kurze jajka – 6 sztuk (duże, najlepiej wiejskie),
  • · Śmietanka 30-procentowa – 100 mililitrów,
  • · Ser typu feta – 150 gramów,
  • · Masło 82-procentowe – 1 pełna łyżka,
  • · Pieprz czarny lub ziołowy do smaku.

Pasta jajeczna z fetą krok po kroku: z jajek smażonych

Rozbijamy jajka do miseczki i mieszamy dokładnie ze śmietanką i pieprzem za pomocą trzepaczki. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło i wlewamy masę jajeczną. Kiedy zacznie się ścinać, mieszamy drewnianą szpatułką, inaczej powstanie omlet, który nie będzie się nadawał na pastę jajeczną z fetą. Cały czas mieszamy zawartość patelni, aż się zetnie – i zdejmujemy z ognia zanim się zarumieni i zacznie wysychać. Przekładamy do miski i czekamy, aż wystygnie. Dorzucamy ser typu feta pokrojony w drobną kostkę i blendujemy całość. Warto dokładać ser po trochu, jednocześnie miksując – i próbować, czy smak i konsystencja pasty w danej chwili nam odpowiada czy wymaga ona jednak większej ilości fety.

Jak podawać pastę jajeczną z fetą?

Pasta jajeczna z fetą może spełniać różne funkcje – podstawowa to podanie jej na pieczywie: razowym, zwykły, tostowym, czy na chrupkich grzankach. Do posypania wierzchu używamy kiełków, ziarenek czarnuszki, czerwonej czubrycy lub prażonej cebulki. Można też położyć na niej plasterki rzodkiewki. Pasta jajeczna z fetą sprawdzi się też jako farsz do wytrawnych naleśników, wypełnienie upieczonych wcześniej i wydrążonych połówek ziemniaków czy farsz łódeczek z ciasta francuskiego (również upieczonych przed napełnieniem).

Następny artykuł