Prosta i szybka pasta jajeczna z fetą
Składniki na pastę jajeczną z fetą: z ugotowanych jajek
Do przygotowania pierwszej wersji pasty jajecznej z fetą będziemy potrzebowali następujących składników:
· Kurze jajka – 6 sztuk (duże, najlepiej wiejskie),
· Ser typu feta – 150 gramów,
· Pieprz czarny lub ziołowy do smaku,
· Świeży posiekany szczypiorek – 1 łyżka,
· Majonez – 1 łyżka.
Zamiast wykorzystywać majonez ze sklepu, można przygotować go samodzielnie. Będziemy do tego celu potrzebować: 100 mililitrów oleju roślinnego, 1 żółtko z dużego, wiejskiego jajka w temperaturze pokojowej, 1 małą łyżeczkę musztardy Dijon, szczyptę białego pieprzu, łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz łyżeczkę octu winnego lub jabłkowego i szczyptę soli. Jajko należy sparzyć wrzątkiem – można je umieścić na 1 minutę w miseczce z gorącą wodą. Następnie wbijamy je do miski, dodajemy sól, pieprz, ocet, sok z cytryny i musztardę. Ubijamy wszystkie składniki metalową trzepaczką lub mikserem, jednocześnie dolewając po trochu oleju. Majonez będzie gotowy, kiedy masa stanie się jednolita i puszysta.
Pasta jajeczna z fetą krok po kroku: z ugotowanych jajek
Zaczynamy od ugotowania jajek. Powinny spędzić we wrzątku około 8 minut, jeśli są duże, w przypadku mniejszych wystarczy 6 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy jajka i odkładamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Ser typu feta wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru płynu. Również kroimy go w małą kostkę i dodajemy do jajek, a po chwili również majonez, posiekany szczypiorek i wybrany rodzaj pieprzu. Mieszamy całość dokładnie, obserwując, czy dana konsystencja już nam odpowiada. Jeśli chcemy gładszą i bardziej jednolitą pastę jajeczną z fetą, możemy nawet ją zblendować. Warto też spróbować, czy smak jest właściwy – i w razie potrzeby dodać pieprz. Sól raczej nie będzie potrzebna, ponieważ ser typu feta jest słony sam w sobie.
Składniki na pastę jajeczną z fetą: z jajek smażonych
Do przygotowania drugiej pasty jajecznej z fetą będziemy potrzebowali następujących składników:
· Kurze jajka – 6 sztuk (duże, najlepiej wiejskie),
· Śmietanka 30-procentowa – 100 mililitrów,
· Ser typu feta – 150 gramów,
· Masło 82-procentowe – 1 pełna łyżka,
· Pieprz czarny lub ziołowy do smaku.
Pasta jajeczna z fetą krok po kroku: z jajek smażonych
Rozbijamy jajka do miseczki i mieszamy dokładnie ze śmietanką i pieprzem za pomocą trzepaczki. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło i wlewamy masę jajeczną. Kiedy zacznie się ścinać, mieszamy drewnianą szpatułką, inaczej powstanie omlet, który nie będzie się nadawał na pastę jajeczną z fetą. Cały czas mieszamy zawartość patelni, aż się zetnie – i zdejmujemy z ognia zanim się zarumieni i zacznie wysychać. Przekładamy do miski i czekamy, aż wystygnie. Dorzucamy ser typu feta pokrojony w drobną kostkę i blendujemy całość. Warto dokładać ser po trochu, jednocześnie miksując – i próbować, czy smak i konsystencja pasty w danej chwili nam odpowiada czy wymaga ona jednak większej ilości fety.