Smakosze.pl Przepisy Prosty sposób na ogórki ze słoika na słodko
Canva

Prosty sposób na ogórki ze słoika na słodko

12 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Ogórki z dodatkiem miodu robią prawdziwą furorę podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Nie od dziś wiadomo, że wspólne biesiadowanie przy stole zaostrza apetyt i warto zaopatrzyć się w odpowiednie przekąski. Lekko słodkawe ogórki idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji.

Możliwości ich przygotowania ogórków jest ogrom, w związku z tym możemy eksperymentować na najróżniejsze sposoby. Warto jednak wykorzystywać sprawdzone przepisy.

Na naszej stronie mogliście już zapoznać się z przepisem na domowe ogórki konserwowe czy też sposobami, na to by kiszone ogórki nie wyszły gorzkie. Teraz skupimy się na zupełnie przeciwstawnych smakach, gdyż na przepisie na ogórki na słodko. To prawdziwa ogórkowa poezja.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórki w miodzie zachwycają nietuzinkowym smakiem

Ogórki z miodem powinny przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Warto przygotować je już teraz, dzięki temu można cieszyć się nimi przez cały rok.

Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 20 g białej gorczycy

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • 9 ziaren ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 1150 ml wody

  • 200 ml octu spirytusowego 10

  • 200 g cukru

  • 20 g soli

  • 90 ml miodu

Jak przygotować ogórki w słoiku na słodko?

Pyszne ogórki o słodkim smaku są bardzo proste w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć z tym problemu. Na początku powinniśmy namoczyć ogórki w zimnej wodzie przez 2 godziny. Później dokładnie je myjemy i suszymy.

Kroimy je na grube paski i umieszczamy w słoikach. Składniki powinny wystarczyć na zapełnienie czterech o pojemności 900 ml. Do każdego ze słoików dodajemy po ząbku czosnku, łyżeczce ziaren białej gorczycy, liściu laurowym oraz 3 ziarna ziela angielskiego i 2 pieprzu.

Ogórki w zalewie miodowej
Ogórki w zalewie miodowej

Źródło: Canva (np-e07, Getty Images)

Ogórki musimy doprawić zalewą. W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier oraz sól. Następnie doprowadzamy do wrzenia mieszając składniki. Zdejmujemy garnek z ognia, a po przestudzeniu dodajemy miód.

Wszystko dokładnie mieszamy. Zalewą wypełniamy słoiki, które mocno zakręcamy. Pojemniki z ogórkami pasteryzujemy przez 8 minut. Po tym czasie odstawiamy je zacienione miejsce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy