Smakosze.pl Porady Prosty sposób na pysznego tatara
canva/pixelshot

Prosty sposób na pysznego tatara

20 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Tatar, znany też pod nazwą befsztyk tatarski, to potrawa dla prawdziwych mięsożerców. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by tatar wyszedł doskonały. Oto prosty sposób na pysznego tatara.

Na tatar najlepsza jest wysokiej jakości wołowina. Powinna być młoda i delikatna, bez przerostów i tłuszczu. Takim idealnym kawałkiem wołowiny jest polędwica, choć można ją też zastąpić tańszą ligawą lub udźcem. Jeśli kupisz taki idealny kawałek, możesz przystąpić do dzieła.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty sposób na pysznego tatara

Mięso na tatar należy oczyścić z wszelkich błon, a potem pokroić w plasterki i drobno posiekać. Niektórzy wolą je co prawda zemleć w maszynce, ale siekane mięso lepiej zachowuje soki.

Potem do rozdrobnionego mięsa dodajemy żółtko. Jajko powinno być jak najświeższe, bo jemy je na surowo. Przed wybiciem należy je sparzyć wrzątkiem.

Tatar przyprawiamy też solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy trochę oliwy z oliwek i dokładnie wyrabiamy.

A teraz dodajemy najważniejsze — składniki smakowe. Jest to drobno posiekana cebulka oraz 1-2 łyżki posiekanych kaparów. Kapary są wyraziste w smaku i właśnie taki smak oddadzą całej potrawie.

Jak podawać tatar?

Doprawioną mięsną masę porcjujemy na talerzyki. Możemy nią napełnić specjalny ring albo nałożyć ją do kokilki wyłożonej folią spożywczą. W ten sposób nadamy tatarowi ładny kształt.

Potem w porcji tatara robimy wgłębienie i wbijamy w nie żółtko. Na talerzyku układamy też trochę posiekanej cebulki, kiszonego ogórka i całe kapary. Tatar serwujemy ze świeżą bagietką lub grzanką.

kapary
kapary

Źródło zdjęcia: canva/Lunamarina

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy