Prosty sposób na pysznego tatara
Tatar, znany też pod nazwą befsztyk tatarski, to potrawa dla prawdziwych mięsożerców. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by tatar wyszedł doskonały. Oto prosty sposób na pysznego tatara.
Na tatar najlepsza jest wysokiej jakości wołowina. Powinna być młoda i delikatna, bez przerostów i tłuszczu. Takim idealnym kawałkiem wołowiny jest polędwica, choć można ją też zastąpić tańszą ligawą lub udźcem. Jeśli kupisz taki idealny kawałek, możesz przystąpić do dzieła.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty sposób na pysznego tatara
Mięso na tatar należy oczyścić z wszelkich błon, a potem pokroić w plasterki i drobno posiekać. Niektórzy wolą je co prawda zemleć w maszynce, ale siekane mięso lepiej zachowuje soki.
Potem do rozdrobnionego mięsa dodajemy żółtko. Jajko powinno być jak najświeższe, bo jemy je na surowo. Przed wybiciem należy je sparzyć wrzątkiem.
Tatar przyprawiamy też solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy trochę oliwy z oliwek i dokładnie wyrabiamy.
A teraz dodajemy najważniejsze — składniki smakowe. Jest to drobno posiekana cebulka oraz 1-2 łyżki posiekanych kaparów. Kapary są wyraziste w smaku i właśnie taki smak oddadzą całej potrawie.
Jak podawać tatar?
Doprawioną mięsną masę porcjujemy na talerzyki. Możemy nią napełnić specjalny ring albo nałożyć ją do kokilki wyłożonej folią spożywczą. W ten sposób nadamy tatarowi ładny kształt.
Potem w porcji tatara robimy wgłębienie i wbijamy w nie żółtko. Na talerzyku układamy też trochę posiekanej cebulki, kiszonego ogórka i całe kapary. Tatar serwujemy ze świeżą bagietką lub grzanką.
Źródło zdjęcia: canva/Lunamarina
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
-
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: doradcasmaku