Przed samym upieczeniem dodaj ją do babki ziemniaczanej. Jej smak od razu poszybuje
Babka ziemniaczana jest przysmakiem, który często gości w podlaskiej kuchni. To pyszne i pożywne danie ma swoich wiernych fanów, którzy przepadają za smakiem babki ziemniaczanej. Ten smak można jeszcze podkręcić. Przed samym upieczeniem dodajemy bardzo zdrowy składnik. Wypróbuj patent na wyborną babkę ziemniaczaną.
Babka ziemniaczana, czyli smakołyk z Podlasia
Babka ziemniaczana jest najbardziej popularna na Podlasiu, które słynie z przyrządzania wyśmienitych babek z ziemniaków. W Supraślu organizowane są nawet coroczne mistrzostwa w pieczeniu babek ziemniaczanych. Autorzy pysznych smakołyków zachwycają jurorów i publiczność wyśmienitymi babkami ziemniaczanymi. Dodają do nich grzyby, kindziuk i owoce.
My polecamy wyborny patent na to pyszne danie. Podkręcimy jeszcze bardziej smak babki ziemniaczanej, gdy dodamy do niej kapustę kiszoną. Będzie nie tylko pysznie, ale wyjątkowo zdrowo, bo kapusta jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów . Dostarcza nam witamin: C, K, A, E i witamin z grupy B. Oprócz tego jest bogata w magnez, potas, żelazo i wapń.
Jak przygotować babkę ziemniaczaną z kapustą kiszoną?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dkg kiszonej kapusty
- cebula
- 20 dag boczku wędzonego
- pietruszka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz
Boczek kroimy kostkę i podsmażamy na patelni. Połowę ziemniaków i cebulę ścieramy na tarce, drugą połowę i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Odciskamy nadmiar wody. Do startych warzyw dodajemy kapustę kiszoną, mąkę, jajka, boczek i przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i masę przekładamy do formy na keks. Formę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczemy około 90 minut.
Babka ziemniaczana- coś pysznego dla smakoszy
Babka ziemniaczana będzie doskonałym daniem obiadowym lub zimną przekąską. Ten przysmak z Podlasia smakuje jeszcze lepiej na drugi lub trzeci dzień, gdy jest odgrzewany . Choć jest to flagowe danie z Podlasia- to pochodzi z Białorusi.
Babka ziemniaczana na Białorusi jest daniem narodowym i właśnie stamtąd przywędrowała na Podlasie. Jest też popularna na Suwalszczyźnie. Można ją zjeść w wielu restauracjach, ale często jest też przygotowywana a podlaskich domach. Jest pyszna i jej zrobienie nie zabiera zbyt wiele czasu. Pisaliśmy o plackach ziemniaczanych. Polecaliśmy przepis siostry Anastazji na szybki letni obiad.
Źródło: przyslijprzepis.pl