Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Oto najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Konsekwencje są bardzo przykre
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.07.2023 20:42

Oto najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Konsekwencje są bardzo przykre

bób
Canva/Scott O'Neill

Bób kojarzy się ze smakiem lata, a sezon na to zdrowe i pożywne warzywo trwa zwykle do końca lipca. Warto go jeść, jednak spożywanie bobu wiąże się z przykrymi konsekwencjami ze strony układu pokarmowego. Wszystko przez jeden błąd podczas gotowania bobu. Można go uniknąć. 

Bób- porcja zdrowia na talerzu

Smakiem bobu przeważnie możemy cieszyć się do końca lipca. To warzywo kojarzy się z latem i zdrową przekąską. Bób też możemy dodawać do sałatek, past i jako dodatek do różnych dań z farszem. Bób dostarczy nam witamin A i C. 

To warzywo jest też świetnym źródłem białka i błonnika. Mogą je jeść osoby, które dbają o linie, bo jest niskokaloryczny i niezwykle pożywny. Jednak należy też zaznaczyć, że ma jedną wadę. Ta powoduje przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego, czyli wzdęcia. 

Strzelczyk robi sałatkę gyros inaczej niż wszyscy. Ten patent to hit

Jak gotować bób, by nie powodował wzdęć?

Bób należy wrzucić do gotującej się i osolonej wody. Młody bób powinniśmy gotować 10 minut. Natomiast, gdy chcesz go użyć do sosów, czy zup- to gotuj ok. 25 minut. Podczas gotowania najczęstszym błędem jest wrzucanie bobu od razu do garnka. 

Przed gotowaniem- bób musimy zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Później wylewamy tę wodę i nalewamy zimną wodę do garnka z bobem. Dopiero wtedy gotujemy. Ten sposób pozwoli nam uniknąć przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 

Bób- ze skórką czy bez?

Skórka bobu nie zaszkodzi nam, gdy bób jest młody. Jednak, gdy mamy do czynienia ze starszymi nasionami- to skórka bywa ciężkostrawna. Nie ma też zbyt wielu wartości odżywczych, dlatego nie musimy jej jeść. 

Warto pamiętać, że młody bób ma jasnozielony kolor. Może być też w kolorze beżowym i jest bez plam. Zapach młodego bobu jest neutralny, a skórka odchodzi po ugotowaniu. Bób możemy podawać z masłem lub z czosnkiem. Pisaliśmy o patencie na bób od Strzelczyka. Informowaliśmy, co kucharz dodaje do bobu. 

bób
Canva/Shaiith

Źródło: o2.pl, ofeminin.pl