Prosty sposób na czereśnie w syropie cukrowym. Letni klimat zachowasz przez cały rok
Poznajcie prosty sposób na czereśnie w syropie cukrowym. Zapasteryzujcie je w słoikach, a w ten sposób zachowacie letni klimat przez cały rok. Pełne smaku czereśnie będziecie mieli na wyciągnięcie ręki. Będą doskonałe na osłodę, a także jako dodatek do ciast, deserów czy zimowej herbatki. Po 24 godzinach od pasteryzacji ich smak będzie zachwycający.
Choć w sklepach przez cały rok można kupić różne owoce i warzywa, a także zrobione z nich przetwory, to jednak nie ma jak domowe specjały. Dlatego namawiamy was do przygotowania choćby kilku słoiczków tych przetworów, które z chęcią zjedlibyście zimą. Jesteśmy przekonani, że będą do nich należały proste czereśnie w syropie.
Czereśniom w syropie trudno odmówić smaku, a i kupić podobne będzie nie lada sztuką. Są twardawe, słodkie, aromatyczne i apetyczne. Można je wyjadać łyżeczką ze słoika, dodać je do pieczonego ciasta lub ozdobić nimi tort.
Jak zrobić proste czereśnie w syropie?
Składniki:
1 kg czereśni
1 l wody
1 szklanka cukru
Przygotowanie czereśni w syropie
Czereśnie przebierz, wypłucz 2-3 razy zmieniając wodę, osusz. Wydryluj, pozostaw sok, który puszczą owoce. Owocami napełnij wyparzone słoiczki mniej więcej do 3/4 ich wysokości.
Wodę wlej do rondelka, dodaj cukier. Całość podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj do płynu sok puszczony przez owoce, zagotuj.
Gorącym syropem zalej owoce znajdujące się w słoikach. Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, zakręć.
Słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Wlej do niego tyle gorącej wody, by sięgała mniej więcej 2 cm poniżej szyjki słoików.
Garnek ze słoikami podgrzewaj na niedużym ogniu. Gotuj 25 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku.
Gdy słoiki przestygną, dokręć pokrywki. Słoiczki pozostaw do wystygnięcia, a potem wynieś je do spiżarni. Po 24 godzinach będą gotowe do spożycia.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na marynowane czereśnie do słoików, a także na sok z czereśni na zimę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada
Źródło: kuchennehity.blogspot