Przepis krok po kroku na patisony w occie. Prawdziwy rarytas
Szukacie pomysłu na niezwykłe przetwory? Mamy dla was przepis na patisony w occie. Powiemy wam krok po kroku, jak przygotować ten prawdziwy rarytas. Wyglądają bardzo interesująco i doskonale smakują. Będą doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek.
Sezon na przetwory trwa, warto już zbierać dobre pomysły i receptury. Jednym z takich ciekawych przepisów, który z pewnością warto przetestować, jest receptura na marynowane patisony.
Jeśli jeszcze nie jedliście tego warzywa, spróbujcie właśnie w tej postaci. Wychodzą chrupiące i smaczne. A pokrojone w plasterki wyglądają niesamowicie położone na kanapce czy dodane do sałatki.
Przepis na patisony w occie
Składniki:
-
1 kg małych, świeżych patisonów
-
4 ząbki czosnku
-
2 gałązki kopru z nasionami
-
2 listki laurowe
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-
1 łyżeczka nasion gorczycy
-
1/2 l wody
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 szklanki octu 10 proc.
Przygotowanie patisonów marynowanych
Patisony dokładnie umyj, wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Koper opłucz, osusz.
Na dno wyparzonych słoików włóż po listku laurowym, 2 ząbki czosnku, gałązce kopru. Dodaj trochę gorczycy, ziaren ziela i pieprzu. Słoiki napełnij patisonami.
Wodę zagotuj z cukrem, solą i octem, trochę przestudź. Zalewą zalej patisony. Słoiki zakręć, pasteryzuj ok. 25 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Po więcej inspiracji na niezwykłe przetwory zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na pikantne ogórki krokodylki , a także na pomidory z cebulą w zalewie octowej .
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć
-
Zastanawiasz się co ugotować na obiad? Boska zupa serowa zachwyci całą rodzinę, mamy przepis
-
Uwielbiasz placki ziemniaczane? 1 czynność podczas ich przygotowywania jest całkowicie zbędna Źródło: gotujmy