Smakosze.pl Przepisy Przepis krok po kroku na patisony w occie. Prawdziwy rarytas
canva/Nataliia Yankovets

Przepis krok po kroku na patisony w occie. Prawdziwy rarytas

24 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukacie pomysłu na niezwykłe przetwory? Mamy dla was przepis na patisony w occie. Powiemy wam krok po kroku, jak przygotować ten prawdziwy rarytas. Wyglądają bardzo interesująco i doskonale smakują. Będą doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek.

Sezon na przetwory trwa, warto już zbierać dobre pomysły i receptury. Jednym z takich ciekawych przepisów, który z pewnością warto przetestować, jest receptura na marynowane patisony.

Jeśli jeszcze nie jedliście tego warzywa, spróbujcie właśnie w tej postaci. Wychodzą chrupiące i smaczne. A pokrojone w plasterki wyglądają niesamowicie położone na kanapce czy dodane do sałatki.

Przepis na patisony w occie

Składniki:

  • 1 kg małych, świeżych patisonów

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 gałązki kopru z nasionami

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 łyżeczka nasion gorczycy

  • 1/2 l wody

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 szklanki octu 10 proc.

Przygotowanie patisonów marynowanych

Patisony dokładnie umyj, wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Koper opłucz, osusz.

Na dno wyparzonych słoików włóż po listku laurowym, 2 ząbki czosnku, gałązce kopru. Dodaj trochę gorczycy, ziaren ziela i pieprzu. Słoiki napełnij patisonami.

Wodę zagotuj z cukrem, solą i octem, trochę przestudź. Zalewą zalej patisony. Słoiki zakręć, pasteryzuj ok. 25 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Po więcej inspiracji na niezwykłe przetwory zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na pikantne ogórki krokodylki , a także na pomidory z cebulą w zalewie octowej .

patisony
patisony

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy