Smakosze.pl Przepisy Przepis na domowy makaron do rosołu
instagram.com/born_in_the_prl

Przepis na domowy makaron do rosołu

10 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rosół bez makaronu nie jest tym samym, dlatego warto poświęcić trochę swojego czasu, na przygotowanie najlepszych klusek. Własnoręcznie wyrobienie ciasta na makaron wcale nie jest takie trudne. Wystarczą podstawowe składniki oraz chwila cierpliwości.

Rosół z makaronem jest prawdopodobnie najczęściej wybieranym sposobem jedzenia tej zupy przez Polaków. Mimo to większość z nas decyduje się na kupowanie gotowego makaronu, choć można wykonać go w domu.

Dzięki temu dokładnie wiemy, co się w nim znajduje - co więcej, świeżo wyrobiony makaron jest znacznie smaczniejszy niż sklepowy. Z pewnością jedząc rosół z takim dodatkiem, zachwycisz się wielką różnicą.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na makaron do rosołu

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 3 łyżki ciepłej wody

  • 1 łyżka oleju

  • sól

Zacznij od dokładnego przesiania mąki wprost na dobrze wyczyszczoną stolnicę. Zrób kopczyku wgłębienie i wbij do niego 4 jajka. Wlej wodę, olej oraz wsyp 1 łyżeczkę soli morskiej.

Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy przestanie się kleić do rąk, odłóż je na 30 minut przykryte ściereczką. Rozwałkuj ciasto na płaski 1-2mm placek. Potnij go na paski o szerokości 5-6 cm. Połóż każdy na sobie.

Następnie wykrawaj z kawałków ciasta cienkie, podłużne paseczki. Taki makaron świetnie się mrozi i suszy. Aby ugotować świeży, wystarczy wrzucić go do osolonej wrzącej wody i trzymać w wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.

Rosół z makaronem
undefined

Źródło: canva.com/FoodieMedia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy