Smakosze.pl Przepisy Przepis na jajecznicę w nowej odsłonie
canva/4kodiak, Getty Images Signature

Przepis na jajecznicę w nowej odsłonie

16 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajecznica wcale nie musi być zawsze przygotowana jedynie z jajek lub z dodatkiem szynki. Tym razem prezentujemy wersję z łososiem, która zachwyca wspaniałym aromatem i smakiem. Wystarczy dodać dwa plasterki, aby uzyskać oczekiwany, pyszny efekt.

Jajecznica z łososiem może wydawać się niecodziennym przepisem, jednak zdecydowanie warto jej spróbować. Dzięki dodaniu wędzonych plasterków śniadanie zyskuje na niesamowitym aromacie.

Łosoś jest również bardzo zdrowy, ponieważ stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu.

Przepis na jajecznicę z łososiem

Składniki:

  • 4 jajka

  • 2 plastry wędzonego na zimno łososia

  • 1 łyżka masła

  • świeżo siekana natka pietruszki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wbicia jajek do miseczki i sprawdzenia każdego z osobna ich świeżości. Łososia pokrój w cienkie paski, aby każdy kęs zawierał kawałek ryby. Jajka rozbełtaj, aby utworzyły jednolitą konsystencję.

Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu i wlej na nią rozbełtane jajka. Mieszaj je intensywnie, aby uzyskały kremową teksturę. Dopraw je świeżo mielonym pieprzem.

Do jajek dorzuć paseczki łososia i smaż kolejne kilka minut, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Wrzuć do jajecznicy świeżo siekaną natkę pietruszki, dopraw solą i podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej. Ten tekst zdradza różnicę między dżemem, a konfiturą.

Jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/robynmac, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy