Smakosze.pl
Babka lancetowata

canva/Elena_Rodalis, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni liście babki lancetowatej?

15 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Babka lancetowata jest rośliną, którą często mijamy, będąc na spacerze na łące czy innych terenach zielonych. Okazuje się, że można z powodzeniem wykorzystać ją w kuchni. Świetnie smakuje po usmażeniu w cieście naleśnikowym, czy przerobieniu na zdrowy napój.

Babka lancetowata wygląda niepozornie, a my jesteśmy z nią już tak obyci, że traktujemy ją bardziej, jak chwast czy zwykłą trawę, niż pożyteczną i smaczną roślinę.

W praktyce jednak w jej liściach skrywają się cenne wartości odżywcze, a także substancje, które skutecznie mogą wpłynąć na polepszenie zdrowia. Jak można zrobić z niej coś pysznego i zdrowego?

Babka lancetowata w kuchni

Najczęściej przygotowuje się ją na oleju, po uprzednim zanurzeniu całych liści w gęstym cieście naleśnikowym. Po usmażeniu można posypać ją cukrem i cynamonem, tworząc pyszną przekąskę.

Innym ciekawym i pysznym pomysłem jest zmielenie lub posiekanie jej na drobne kawałki i wrzucenie do masy na kotlety mielone. Aromat babki świetnie komponuje się bowiem z mięsem wieprzowym.

Tradycyjna jarzynowa bywa nudna

Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

CZYTAJ DALEJ

Napój i płukanka do gardła

Walory prozdrowotne tej rośliny są na tyle duże, że dawniej często używana była, jako remedium na ból gardła, specyfik przeciwbiegunkowy oraz przeciwzapalny. Dobrze smakuje zmiksowana z sokami owocowymi.

Jeśli masz słabo gojące się rany, zmiel liście na papkę i nałóż na zranione miejsce. Stosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie ran. Po zaparzeniu można płukać nią gardło, co przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego.

Nalewka z babki lancetowatej

Dla osób nietolerujących ukąszenia i ugryzienia owadów polecamy przygotowanie banalnie prostej nalewki - wystarczy nasączyć nią wacik kosmetyczny i przyłożyć do miejsca użądlenia, a swędzenie, ból i opuchlizna szybko się zmniejszą.

Aby ją sporządzić, należy 400 g liści babki umieścić w słoiki, zalać 250 ml wódki, zakręcić i intensywnie potrząsnąć. Po wszystkim odstawia się go na tydzień i co jakiś czas znowu miesza zawartość. Na koniec odcedza się nalewkę i gotowe.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o ciekawych promocjach w Biedronce. Ten tekst zdradza, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Babka lancetowata

Źródło zdjęcia: canva/seven75, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >