Przepis na młodą kapustkę z koperkiem i dodatkiem pomidorów
Zasmażana młoda kapusta jest nie lada specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Okazuje się, że kultowe danie będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli wzbogacimy je o pomidory. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednym miłośnikom kulinariów.
Smakowita zasmażana młoda kapusta niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jej walory na długo pozostają w pamięci. Tym razem młoda kapusta zostanie urozmaicona dodatkiem w postaci pomidorów.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Zasmażana młoda kapusta w niecodziennym wydaniu
Nie da się ukryć, że zasmażana młoda kapusta zalicza się do grona szlagierów naszej rodzimej kuchni. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na klasyczną wersję specjału z koperkiem . Dziś młodej kapuście będą towarzyszyły pomidory.
Wyśmienita młoda kapusta z pomidorami jest prosta w przygotowaniu. Nawet smakosze bez większego kulinarnego doświadczenia poradzą sobie z niniejszą recepturą . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
2 młode kapusty
-
1 kg dojrzałych pomidorów
-
duży pęczek koperku
-
sól
-
pieprz
Zasmażka:
-
30 g masła
-
15 g mąki
Zasmażana młoda kapusta z pomidorami zachwyci domowników
Na początku kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści. Następnie warzywo starannie myjemy i szatkujemy na cienkie kawałki. Kapustę solimy i odstawiamy. Pomidory obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Z kolei koperek drobno siekamy.
Kapustę umieszczamy w sporym garnku razem z 200 ml wody. Całość podgrzewamy pod przykryciem. Mieszanka powinna się zagotować. Należy ją mieszać od czasu do czasu. Kapusta musi zmięknąć i pomniejszyć swoją objętość.
Do garnka dodajemy pomidory i połowę koperku. Całość wzbogacamy o przyprawy. Zmniejszamy ogień i wszystko gotujemy jeszcze przez 20 minut. W tym czasie na patelni przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy ją do naszej kapusty. Wszystko starannie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zasmażana młoda kapusta z pomidorami jest już gotowa. Specjał momentalnie znika z talerzy. Podobną recepturę, lecz bez pomidorów, można znaleźć na YouTube na kanale MagdalenkoweFrykasy. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Godny uwagi jest także przepis na bigos na bazie młodej kapusty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Doroty