Smakosze.pl Przepisy Przepis na najprostszy i najszybszy sernik
A_Lein, Getty Images

Przepis na najprostszy i najszybszy sernik

1 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Historia sernika jest wyjątkowo długa - w źródłach historycznych pojawia się około 350 roku p.n.e pod nazwą "plakous" w dziełach greckiego poety Archestratusa. Wtedy było to ciasto produkowane z mąki pszennej i sera koziego, z dodatkiem orzechów i suszonych owoców.

Gdy Grecja została podbita przez Rzymian, najeźdźcy przejęli wiele zwyczajów i tradycji od pobitego ludu. Rzymianie zdecydowali się jednak zmienić przepis, poprzez dodanie wielu warstw ciasta przełożonego serowym kremem z dodatkami. Taki sernik nazwany został "placenta".

Sernik w najprostszym wydaniu

Na przestrzeni lat pojawiło się mnóstwo receptur na ten klasyczny deser. W Polsce najpopularniejszy sernik przygotowywany jest z twarogu zagęszczonego różnymi składnikami, często kaszą manną, budyniem w proszku, a niekiedy nawet ziemniakami. Do masy serowej dodawane są również rodzynki, czy skórka pomarańczowa.

Jeśli nie masz czasu i chęci na zbyt długie gotowanie tego ciasta, skorzystaj z poniższej receptury. Dzięki niej nie napracujesz się, a finalny efekt zaskoczy nawet największych smakoszy. Co więcej, nie zawiera on masła ani cukru, sprawdza się więc jako deser dla ludzi na diecie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy najlepszy przepis na kotlety schabowe z majonezem. W tym tekście z kolei informujemy o pieniądzach, jakie można dostać za sprzedaż starych kartek żywnościowych z czasów PRL.

Źródło: NatashaBreen, Getty Images

Przepis na prosty sernik

Składniki:

  • 8 jaj

  • 6 łyżek słodzika (ewentualnie cukru, lecz wtedy nie będzie dietetyczny)

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 kg sera twarogowego mielonego, do serników

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na początku nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, ponieważ ciasto przygotujesz bardzo szybko . Następnie oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do niej składnik słodzący oraz cukier waniliowy. Ubijaj dalej do połączenia składników.

Kolejnym składnikiem są żółtka - wlej je do piany i znowu ubijaj. Dodaj rozdrobniony ser twarogowy i miksuj jeszcze chwilę. Dodaj do masy mąkę ziemniaczaną i wymieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki.

Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej całe ciasto. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Pozostaw ciasto w piekarniku do czasu wystudzenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl; wikipedia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy