Przepis na pieczone gołąbki z mięsem mielonym
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Można przygotować je na rozmaite sposoby. W każdym domostwie korzysta się z odrobinę innej receptury. Tym razem warto sięgnąć po pieczone gołąbki po rumuńsku.
Czym charakteryzują się gołąbki w rumuńskim wydaniu?
Gołąbki często goszczą na naszych stołach. Z całą pewnością można je uznać za szlagier polskich kulinariów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na gołąbki ziemniaczane . Dziś wypróbujemy rumuńską recepturę na ten wyjątkowy specjał.
Gołąbki po rumuńsku cechują się niecodzienną soczystością, która zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy . Sekretem tego dania jest posolenie zarówno mięsa, jak i samej kapusty. Z takiej sztuczki korzysta wiele doświadczonych gospodyń.
Niektórzy uważają, że gołąbki po rumuńsku są znacznie lepsze od tradycyjnej wersji kultowego dania . Przepis jest bardzo prosty i nikomu nie powinien przysporzyć większych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
główka kapusty
-
300 g mięsa mielonego
-
100 g ryżu
-
marchewka
-
cebula
-
120 ml wody
-
sól
-
pieprz
-
30 ml śmietany 18%
-
100 g startego sera
-
2 pomidory
-
4 ząbki czosnku
-
pęczek koperku
(Canva / bhofack2)
Banalny przepis na gołąbki po rumuńsku
Na początku z kapusty wycinamy głąb. Możemy ją sparzyć w osolonym wrzątku lub skorzystać z mikrofalówki. W jednym z wcześniejszych artykułów szczegółowo wyjaśnialiśmy, jak przygotować kapustę na gołąbki .
Liście oddzielamy od główki kapusty i wycinamy z nich grube żyłki. Dzięki temu łatwiej zawiniemy gołąbki. Ryż gotujemy o 3 minuty krócej, niż czas wskazany na opakowaniu . Z kolei cebulę bardzo drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce. Podsmażamy je przez chwilę na patelni.
Warzywa łączymy z ryżem oraz mięsem mielonym. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na liście i zawijamy gołąbki . Najlepiej składać kapustę brzegami do środka i rolować od nasady. Tak przygotowane gołąbki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Oczywiście musimy wysmarować je olejem lub masłem.
Do naczynia wlewamy wodę. Gołąbki przykrywamy folią aluminiową, a następnie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza . Pieczemy je przez 25 minut. W tym czasie zajmiemy się sosem.
Pomidory drobno kroimy. Wzbogacamy je o starty ser, posiekany koperek oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Całość mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylewamy na gołąbki. Danie pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel