Przepis na pierogi z śledziowym farszem, danie zaskoczy każdego
Pierogi to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. O ile ich wersja z owocami, kapustą lub ziemniaczanym farszem nie budzi emocji, to zdarzają się również zaskakujące odsłony tej potrawy. Jedną z nich są właśnie pierogi z farszem śledziowym.
Popularne pierogi można jeść w wielu różnych wersjach: na słodko, na słono, na ostro, na kwaśno. Mało które, wywołują jednak tyle zamieszania co pierogi ze śledziem. Poniżej podajemy przepis na tę nietypową potrawę.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na pierogi z farszem śledziowym
Składniki:
Ciasto na pierogi:
-
150 g mąki żytniej
-
450 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
1 łyżeczka soli
-
letnia woda
Farsz:
-
200 g pęczak
-
50 g masła
-
200 g śledzi
-
sól do smaku
-
200 g kiszonej kapusty
-
50 g cebuli
-
400 ml bulionu warzywnego
-
3 ziarenka ziela angielskiego
-
2 listki laurowe
-
20 g posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Śledzie odcedź przez sitko, przełóż do miski i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj całość i odstaw na bok.
Przez minutę smaż na maśle kaszę pęczak, a następnie dolej do niej trochę bulionu. Powtarzaj czynność, aż kasza będzie miękka. Przepłucz kapustę kiszoną w wodzie, wyciśnij i pokrój nożem.
Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na maśle, dodaj do niej kiszoną kapustę, przyprawy i zalej bulionem. Gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Odcedź kapustę, usuń liść laurowy i ziele angielskie i dokładnie wyciśnij je z płynu. Wymieszaj ze sobą śledzie, kaszę pęczak oraz kapustę. Przygotuj ciasto na pierogi (doskonały przepis znajdziecie tutaj. )
Zrób kulki z ok.40 farszu, każdą z nich zawiń w przygotowane wcześniej ciasto. Pierogi gotuj w osolonej i wrzącej wodzie ok. 5 minut od czasu ich wypłynięcia.
Polecamy również przepis na sezonowe pierogi z truskawkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kapitan - navi