Smakosze.pl Przepisy Przepis na pyszną i zdrową zupę selerową
pixabay/ritaE

Przepis na pyszną i zdrową zupę selerową

6 czerwca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Rozgrzewają, sycą i dodają witamin. Korzyści płynące z jedzenia zup są wręcz nie do przecenienia. Jedną z najzdrowszych z nich jest niezastąpiona zupa selerowa. Jest smaczna, tania i co najważniejsze można z łatwością ją przyrządzić niezależnie od pory roku.

Zupy są daniem, które z pewnością powinny gościć w naszym menu. Nie tylko sycą, ale również dodają nam energii i są prawdziwym zastrzykiem witamin. W rankingu tych najzdrowszych od lat znajduje się zupa z selera korzeniowego. Dlaczego warto po nią jak najczęściej sięgać?

Jakie są zalety zupy selerowej?

Zupa z selera korzeniowego ma niemal same zalety. Nie dość, że jest banalnie prosta do przygotowania i niskokaloryczna. To syci i dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych.

W końcu seler nie bez przyczyny nazywany jest dobroczynną bulwą. Warzywo zawiera moc witamin. Między innymi: A, E, i z grupy B, w tym B9, czyli kwas foliowy, który koniecznie powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie przyszłych mam.

Seler jest również źródłem flawonoidów, czyli substancji czynnych, które mają dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Uszczelniają nasze naczynia krwionośne. Dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i rozkurczające. Jak przygotować zupę z selera?

Przepis na zupę z selera

Składniki:

  • 1 seler

  • 1/2 cebuli

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki masła

  • czerstwa bułka

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jak to zrobić?

Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj do niego drobno posiekaną cebulę oraz starty na tarce o grubych oczkach seler korzeniowy. Duś warzywa pod przykryciem przez mniej więcej 5 minut .

celery-318168 1920
undefined

źródło: pixabay

Przełóż warzywa do garnka. Następnie wlej do niego 0,5 litra wody, wsyp do smaku sól oraz pieprz. Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut , a następnie ją zmiksuj za pomocą blendera.

Krem podawaj z dodatkiem grzanek , najlepiej przygotowanych z pełnoziarnistego pieczywa. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na pyszne zupy. Niedawno zdradzaliśmy między innymi jak zrobić barszcz ze szczawiu oraz przypominaliśmy recepturę kultowej zupy owocowej .

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy