Przepis na pyszną i zdrową zupę selerową
Rozgrzewają, sycą i dodają witamin. Korzyści płynące z jedzenia zup są wręcz nie do przecenienia. Jedną z najzdrowszych z nich jest niezastąpiona zupa selerowa. Jest smaczna, tania i co najważniejsze można z łatwością ją przyrządzić niezależnie od pory roku.
Zupy są daniem, które z pewnością powinny gościć w naszym menu. Nie tylko sycą, ale również dodają nam energii i są prawdziwym zastrzykiem witamin. W rankingu tych najzdrowszych od lat znajduje się zupa z selera korzeniowego. Dlaczego warto po nią jak najczęściej sięgać?
Jakie są zalety zupy selerowej?
Zupa z selera korzeniowego ma niemal same zalety. Nie dość, że jest banalnie prosta do przygotowania i niskokaloryczna. To syci i dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych.
W końcu seler nie bez przyczyny nazywany jest dobroczynną bulwą. Warzywo zawiera moc witamin. Między innymi: A, E, i z grupy B, w tym B9, czyli kwas foliowy, który koniecznie powinien znaleźć się w codziennym jadłospisie przyszłych mam.
Seler jest również źródłem flawonoidów, czyli substancji czynnych, które mają dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Uszczelniają nasze naczynia krwionośne. Dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i rozkurczające. Jak przygotować zupę z selera?
Przepis na zupę z selera
Składniki:
-
1 seler
-
1/2 cebuli
-
sól i pieprz
-
2 łyżki masła
-
czerstwa bułka
-
1 łyżka oliwy z oliwek
Jak to zrobić?
Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj do niego drobno posiekaną cebulę oraz starty na tarce o grubych oczkach seler korzeniowy. Duś warzywa pod przykryciem przez mniej więcej 5 minut .
źródło: pixabay
Przełóż warzywa do garnka. Następnie wlej do niego 0,5 litra wody, wsyp do smaku sól oraz pieprz. Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut , a następnie ją zmiksuj za pomocą blendera.
Krem podawaj z dodatkiem grzanek , najlepiej przygotowanych z pełnoziarnistego pieczywa. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz również inne przepisy na pyszne zupy. Niedawno zdradzaliśmy między innymi jak zrobić barszcz ze szczawiu oraz przypominaliśmy recepturę kultowej zupy owocowej .
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se