Przepis na syrop z liści brzozy
Sok z brzozy jest dobrze znany niemal każdemu smakoszowi. Okazuje się, że również liście tego drzewa mają szereg niezwykłych zastosowań. Można z nich między innymi przyrządzić wyjątkowy syrop. Jego zalety naprawdę robią wrażenie!
Masz brzozę na działce lub w ogrodzie? Jesteś prawdziwym szczęściarzem. Z jej liści z łatwością przygotujesz wyjątkowy syrop o piorunujących prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto po niego sięgać?
Jakie są zalety syropu z liści brzozy?
Liście brzozy warto zbierać wiosną. Uważa się, że najbardziej bogate składniki odżywcze są te młode wraz z pąkami. Jeśli nie zdążyliście zrobić tego w tym roku, nic straconego. Warto pomyśleć o tym niezwykłym napoju w kolejnym roku.
Syrop z liści brzozy ma doskonały wpływ na cały organizm. Wzmacnia go i zdecydowanie poprawia naszą odporność. Szczególnie warto go pić po ciężkiej jesieni oraz zimie.
Napój szczególnie dobrze działa na pracę układu moczowego oraz układu pokarmowego. Ma również działanie oczyszczające, odtruwające oraz przeciwzapalne. Jak go przygotować?
Przepis na syrop z liści brzozy
Składniki:
kilogram liści brzozy
kilogram cukru
2 litry wody
Jak to zrobić?
Aby przygotować syrop, umyj liście brzozy i lekko je osusz, a następnie drobno posiekaj lub rozdrobnij za pomocą blendera. Tak przygotowane, zalej wrzątkiem i odstaw na noc pod przykryciem.
Rano przecedź liście przez gazę i bardzo dokładnie je odciśnij. Dodaj do nich cukier i mieszając zagotuj. Podgrzewaj je jeszcze przez kilka chwil na niewielkim ogniu.
Gotowy syrop przelej do wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie je zakręć i ostaw do wystygnięcia.
Polecamy również nasz artykuł Zaletach słynnego soku z brzozy. Niedawno podawaliśmy również przepis na domowy syrop z majeranku.
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se