Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę sałatkę przywiozłem rok temu z wakacji. Jest świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu
Fot. Canva/rodrigobark

Przepis na tę sałatkę przywiozłem rok temu z wakacji. Jest świetną przekąską lub dodatkiem do obiadu

28 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Rok temu przywiozłem z wakacji przepis na tę sałatkę. Jej głównym składnikiem jest kasza bulgur. Rodzina wręcz nie może się jej nachwalić i wciąż prosi o dokładki.

Sałatka z wakacji

Co roku z wakacji przywożę nie tylko pamiątki i magnesy dla bliskich, ale też przepisy. Zawsze udaje mi się, dostać je od lokalnych mieszańców, dlatego smakują dokładnie tak samo, jak w miejscach, które odwiedziłem.

Jednym z takich przywiezionych przepisów, jest ten, który znajduje się poniżej. Wychodzi z niego sałatka z kaszą bulgur, która smakuje wyśmienicie i na pewno podpasuje każdemu. Zrób ją i przekonaj się sama.

kasza bulgur.jpg
Fot. Canva/brebcaphotos
Kroję pomidory i pakuję do słoików z cebulą i ziołami. Zimą każdy mi dziękuje

Co będzie ci potrzebne?

Do przygotowania tej sałatki nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Przekonasz się o tym, spoglądając na listę poniżej. Sprawdź, czy masz wszystko, co potrzebne i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 35 g kaszy bulgur
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • cynamon
  • pieprz
  • sól

Sałatka z kaszą bulgur - przepis

Rozpocznij od ugotowania kaszy bulgur według instrukcji na opakowaniu. Odcedź ją i przełóż do miski. Natkę pietruszki umyj, a następnie drobno posiekaj jej listki i dodaj do kaszy.

Pomidora umyj, pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Szczypior drobno posiekaj i przesyp go do miski. Całość skropl oliwą i sokiem z cytryny. Następnie przypraw szczyptą cynamonu, pieprzem oraz solą. Wymieszaj wszystkie składniki i gotowe.

krojenie pomidora.jpg
Fot. Canva/zokov
Wymieszaj ten owoc z borówką amerykańską. Ten dżem to mistrzostwo świata
Zawijam czekoladę w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Ten deser to jakaś magia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy