Przepis na ten chleb dostałem od znajomej. Pozostaje świeży na długi czas, 1 składnik zadziwia
Nic nie równa się z domowym chlebem z tego przepisu. Jest nie tylko smaczny, ale też przez długi czas zachowuje świeżość. Wszystko za sprawą jednego, zaskakującego składnika. Dowiedz się, co to za składnik, poznaj przepis i upiecz ten pyszny chleb w swoim domu. Domownicy będą zachwyceni i poproszą, abyś robiła go częściej.
Chleb lepszy niż z piekarni
Chleb z tego przepisu udowadnia, że dobre i zachowujące świeżość na długo pieczywo , nie musi pochodzić z piekarki. A tam często za taki produkt należy zapłacić krocie, dlatego zdecydowanie lepiej poznać poniższy przepis i piec chleb w domu.
Proces nie jest skomplikowany, a w dodatku nie zajmuje wiele czasu. Nie można jednak zapomnieć o jednym ważnym dodatku. Poznasz go w dalszej części, ale to dzięki niemu chleb zachowuje świeżość na długo.
Sekret tkwi w jednym składniku
Niezbędnym składnikiem tego chleba są ziemniaki. Nadadzą pieczywu nie tylko większej sytości, ale też sprawią, że na dłużej zachowa świeżość. Pamiętaj jednak, że ziemniaki należy wcześniej ugotować. Będziesz potrzebować także innych składników. Poznasz je, sprawdzając listę ze wszystkimi produktami, umieszczonymi poniżej. Przygotuj wszystkie z nich i zaczynamy pieczenie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Swojskie jedzonko , który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 230 ml ciepłej wody
- 30 ml oliwy
Przepis na chleb
Do dużej miski wsyp mąkę oraz drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki. Wlej oliwę i za pomocą miksera wymieszaj składniki. W trakcie dolewaj ciepłą wodę.
Ciasto obsyp mąką, a miskę przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia . Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż na nią ciasto i równomiernie je rozprowadź.
Wierch chleba natrzyj odrobiną wody i obsyp mąką. Za pomocą noża natnij wierch, tworząc w ten sposób wzorki. Chleb piecz w 230 stopniach przez 10 minut, a następnie zmniejsz do 200 stopni i piecz go przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw wypiek do wystygnięcia, a później krój na kromki i podawaj na śniadanie. Sprawdź przepis na śniadanie z brokuła oraz zobacz, jak zrobić deser z bananów .