Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki. Dzięki 1 dodatkowi smakuje jak marzenie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.01.2025 21:00

Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki. Dzięki 1 dodatkowi smakuje jak marzenie

sernik marcepanowy
Fot. YouTube/reni

Lubicie sernik? W takim razie koniecznie sięgnijcie po ten przepis. Dzięki niemu zrobicie wyjątkowe ciasto z dodatkiem, które każdego zachwyci. Ten sernik będzie się śnił po nocach. Smakuje jak marzenie i rozpływa się w ustach. 

Sernik, którego trzeba spróbować

Sernik sernikowi nie równy. Jednak uwielbiamy te pyszne ciasto i nie możemy sobie go odmówić. Można robić je na kruchym spodzie lub przygotować na zimno. Smakuje też z dodatkiem czekolady czy owoców. Jednak prawdziwym rarytasem jest sernik marcepanowy

Dwukolorowe ciasto z dodatkiem herbatników smakuje po prostu obłędnie. Wierzch sernika zdobi polewa czekoladowa i marcepan. Taki wypiek można podać na deser i na specjalne okazje. Przepis zobaczymy na kanale YouTube Reni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

sernik marcepanowy
Fot. YouTube/reni
Są pełne trucizny, Polacy stosują hurtowo. Przestań używać i sobie szkodzić

Jak upiec sernik marcepanowy?

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • kakao
  • 1 budyń śmietankowy
  • 125 g masła
  • 250 g marcepanu
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 duże opakowanie herbatników

Przygotowanie sernika marcepanowego zaczniemy od oddzielenia białek od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie do żółtek stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy. Do masy stopniowo dokładamy twaróg. Wsypujemy budyń i dalej ubijamy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Dodajemy masło i ścieramy do masy marcepan. Łączymy składniki, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Następnie masę dzielimy na pół i do jednej części wsypujemy trochę kakao. Formę wykładamy papierem, a na dnie układamy herbatniki. Wlewamy  na przemian białą masę i masę z kakao.

sernik marcepanowy
Fot. YouTube/reni

Sernik marcepanowy kusi smakiem

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Po upieczeniu wierzch sernika polewamy roztopioną czekoladą i startym marcepanem. Sernik marcepanowy jest delikatny, kremowy i obłędnie pyszny.

Starty marcepan dopełnia całości. Tak wyjątkowego ciasta trudno sobie odmówić. Dlatego warto skorzystać z tego prostego przepisu. Każdy łasuch będzie zachwycony smakiem sernika marcepanowego. Pisaliśmy, jaki składnik wzbogaci smak pieczonych ziemniaków. Polecaliśmy przepis na cukierki, które przypominają polskie krówki

sernik marcepanowy
Fot. YouTube/reni