Smakosze.pl Porady Przez ten powszechny błąd pieczarki szybko się psują. Możesz temu zapobiec, stosując prosty trik
Fot. Canva/Svetlana_nsk

Przez ten powszechny błąd pieczarki szybko się psują. Możesz temu zapobiec, stosując prosty trik

27 czerwca 2024

Pieczarki są popularnym i smacznym składnikiem wielu dań. Ja jednak je przechowywać? Kupione i przyniesione do domu momentalnie tracą swoją świeżość. Radzimy, jak nie popełniać błędu, który jest opłakany w skutkach.

Pieczarki w naszej kuchni

Pieczarki cenimy za smak i chętnie używamy ich w kuchni. Są znakomitym dodatkiem do makaronów , sosów, zapiekanek i farszów . Pasują też do mięs , sałatek i rozmaitych dań jednogarnkowych. Jedzenie pieczarek dostarcza nam białka, błonnika, witaminy D i B.

Pieczarki zawierają też witaminę C i E. Dostarczają nam żelaza, magnezu, sody, wapnia i cynku. Jedzenie pieczarek chroni organizm przed infekcjami i chorobami przewlekłymi. Niestety nieodpowiednio przechowywane pieczarki mogą stracić swoje cenne właściwości i się zepsuć.

pieczarki
Fot. Canva/CREATISTA
Wystarczy połączyć biszkopty z mlekiem skondensowanym. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia

Jak przechowywać pieczarki?

Pieczarki zwykle po przyniesieniu ze sklepu do domu, wkładamy do lodówki. To błąd, który może nas słono kosztować. Najpierw warto wyjąć pieczarki z opakowania i przełożyć do papierowej torebki. Ta czynność sprawi, że grzyby nie będą się psuły i dłużej pozostaną świeże .

Błędem jest pozostawienie ich w opakowaniu z folią. Nawet gdy trafią do lodówki, to szybko się zepsują. Nigdy też nie powinniśmy myć pieczarek po przyniesieniu ich do domu . Mycie powinno odbywać się dopiero bezpośrednio przez przygotowaniem ich do jedzenia.

To szkodzi pieczarkom

Nie warto też obierać pieczarek, bo skórka jest jadalna i nie szkodzi nam . Można przyrządzić je razem ze skórką. Najważniejsze jest jednak to, żeby pamiętać, by nie trzymać ich w plastikowym opakowaniu. Pieczarki powinny trafić do papierowej torebki i być przechowywane na najniższej półce w lodówce.

Pieczarki nie lubią światła i mycia. Pamiętaj więc, aby jak najmniej wystawiać je na działanie tych niekorzystnych czynników. W kuchni możemy z nich przyrządzić zupę pieczarkową, gulasz wołowy z takim dodatkiem i placki ziemniaczane . Pieczony kurczak z pieczarkami też będzie każdemu smakował. Pisaliśmy o tym, jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym. Radziliśmy, w jaki sposób najlepiej jeść jajka.

danie z pieczarkami
Fot. Canva/Ivanna82
Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej
Zapomnij o dodawaniu ryżu do gołąbków. Ten składnik sprawdzi się w nich 100 razy lepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy