Przez ten powszechny błąd pieczarki szybko się psują. Możesz temu zapobiec, stosując prosty trik
Pieczarki są popularnym i smacznym składnikiem wielu dań. Ja jednak je przechowywać? Kupione i przyniesione do domu momentalnie tracą swoją świeżość. Radzimy, jak nie popełniać błędu, który jest opłakany w skutkach.
Pieczarki w naszej kuchni
Pieczarki cenimy za smak i chętnie używamy ich w kuchni. Są znakomitym dodatkiem do makaronów , sosów, zapiekanek i farszów . Pasują też do mięs , sałatek i rozmaitych dań jednogarnkowych. Jedzenie pieczarek dostarcza nam białka, błonnika, witaminy D i B.
Pieczarki zawierają też witaminę C i E. Dostarczają nam żelaza, magnezu, sody, wapnia i cynku. Jedzenie pieczarek chroni organizm przed infekcjami i chorobami przewlekłymi. Niestety nieodpowiednio przechowywane pieczarki mogą stracić swoje cenne właściwości i się zepsuć.
Jak przechowywać pieczarki?
Pieczarki zwykle po przyniesieniu ze sklepu do domu, wkładamy do lodówki. To błąd, który może nas słono kosztować. Najpierw warto wyjąć pieczarki z opakowania i przełożyć do papierowej torebki. Ta czynność sprawi, że grzyby nie będą się psuły i dłużej pozostaną świeże .
Błędem jest pozostawienie ich w opakowaniu z folią. Nawet gdy trafią do lodówki, to szybko się zepsują. Nigdy też nie powinniśmy myć pieczarek po przyniesieniu ich do domu . Mycie powinno odbywać się dopiero bezpośrednio przez przygotowaniem ich do jedzenia.
To szkodzi pieczarkom
Nie warto też obierać pieczarek, bo skórka jest jadalna i nie szkodzi nam . Można przyrządzić je razem ze skórką. Najważniejsze jest jednak to, żeby pamiętać, by nie trzymać ich w plastikowym opakowaniu. Pieczarki powinny trafić do papierowej torebki i być przechowywane na najniższej półce w lodówce.
Pieczarki nie lubią światła i mycia. Pamiętaj więc, aby jak najmniej wystawiać je na działanie tych niekorzystnych czynników. W kuchni możemy z nich przyrządzić zupę pieczarkową, gulasz wołowy z takim dodatkiem i placki ziemniaczane . Pieczony kurczak z pieczarkami też będzie każdemu smakował. Pisaliśmy o tym, jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym. Radziliśmy, w jaki sposób najlepiej jeść jajka.