Smakosze.pl Produkty Przyprawa wzmacniająca smak rosołu
Junko, Getty Images Pro

Przyprawa wzmacniająca smak rosołu

14 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przyprawa o którą kłócą się Polacy jest dość kontrowersyjna z jednego powodu. Większość wskazuje, że dodanie tego zioła wzmacnia smak - inni twierdzą, że niepotrzebnie jest dodawane, ponieważ rosół sam w sobie smakuje wybornie. Jak jest naprawdę?

Specjaliści od gotowania, którzy w biznesie gastronomicznym siedzą już dziesiątki lat twierdzą, że niedodanie lubczyku do rosołu jest najgorszym błędem, który znacznie zmniejsza przyjemność z jedzenia.

Najważniejsza przyprawa do rosołu

Lubczyk jest zdrowym i smacznym ziołem. Dawniej był bardzo ważną częścią rytuałów miłosnych, które miały za zadanie sprawić, że dana osoba rozkocha w sobie kogoś, kto nie chciał się z nią wiązać . Niezależnie od skuteczności takiego działania, spożywanie lubczyku jest bardzo wskazane.

Lubczyk doskonale sprawdza się jako regulator procesów trawiennych. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza przemianę materii, a także hamuje fermentację , która może zachodzić w jelicie cienkim. Doskonale sprawdza się także podczas niestrawności.

Lubczyk zawiera również mnóstwo witaminy C. Z tego powodu doskonale sprawdza się jako wzmacniacz układu odpornościowego, który w obecnej pogodzie jest wyjątkowo mocno obciążony. Roślina ma działanie wykrztuśne, dzięki czemu może wspomóc leczenie uporczywego kaszlu.

Masz ochotę na więcej ciekawych tekstów o tematyce kulinarnej? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy tajniki przygotowania kultowego śniadaniowego dania. W tym tekście opisujemy niebywałe działanie liści laurowych pod postacią naparu.

Jak czytamy na portalu newsy.gotujmy.pl, bulion z dodatkiem lubczyku nabywa wyjątkowego, głębokiego aromatu, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób! To zioło doskonale sprawdzi się również w zestawieniu z owocami morza, grzybami, strączkami czy mięsem z dziczyzny, królika bądź jagnięciny.

Lubczyk był dawniej głównym składnikiem maggi. W obecnych czasach producent znacznie zmienił skład i lubczyk stanowi jedynie dodatek symboliczny. Dlatego dodanie go do wywaru w swojej naturalnej postaci sprawi, że zupa będzie smaczna, a my nie będziemy musieli spożywać wzmacniaczy smaku i konserwantów.

Okazuje się, że roślina ta wykazuje również właściwości moczopędne. Każdy, kto ma problemy z oddawaniem moczu czy kamieniami nerkowymi, może suplementować się lubczykiem - dzięki temu dolegliwości powinny w szybkim tempie zniknąć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy