Pyszne i rozgrzewające flaczki na Wszystkich Świętych
Flaczki należą do tradycyjnych polskich dań. Choć są zaliczane do zup, są na tyle pożywne, że można się z nimi najeść. Zobaczcie jak przygotować pyszne flaczki na Wszystkich Świętych. Zjedzie je z wielką ochotą, po powrocie z cmentarza. Dodatek imbiru sprawi, że będą jeszcze bardziej rozgrzewające.
Flaczki są smaczne i pożywne, bo jest w nich dużo mięsa i podrobów. Smaku i kolorytu dodają im warzywa, a także przyprawy. Te ostatnie to zazwyczaj imbir, chilli, gałka muszkatołowa i majeranek, które są bardzo aromatyczne i dodają potrawie pikantności.
Jedząc flaczki, szybko więc się nasycisz, a także rozgrzejesz. Jest to potrawa doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. A do takich należy zwykle dzień Wszystkich Świętych.
Wyborne flaczki na Wszystkich Świętych
Składniki:
-
ok. 60 dag wołowiny na rosół
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek korzenia selera
-
1 duża cebula
-
1 kg oczyszczonych, obgotowanych i pokrojonych flaków wołowych
-
2 listki laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
imbir
-
papryka słodka i ostra
-
majeranek
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki mąki
Przygotowanie flaczków
Wołowinę opłucz, zalej ok. 3 l zimnej wody, zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj oczyszczone marchewki, pietruszkę i seler, a także opieczone połówki cebuli. Gotuj ok. godzinę, dodaj sól i pieprz, gotuj jeszcze 30 minut.
Oczyszczone flaczki wrzuć na wrzątek, zamieszaj, gotuj ok. 10 minut. Przelej je na durszlak lub sito i przepłucz jeszcze gorącą wodą.
Z rosołu wyjmij mięso i warzywa. Do wywaru włóż flaczki, a także listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. godzinę na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce.
Do flaczków dodaj imbir, paprykę, majeranek i gałkę muszkatołową, a także pokrojoną wołowinę i marchewkę. Gotuj je jeszcze kilka minut.
Na patelni rozpuść masło, delikatnie zrumień na nim mąkę. Rozprowadź ją częścią gorącego wywaru, zamieszaj, wlej do flaczków. Flaczki gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.
Po więcej przepisów na rozgrzewające dania zapraszamy na naszą stronę. Zobaczcie, jak przygotować bigos myśliwski , a także wyśmienity barszcz .
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smacznapyza.blogspot