Smakosze.pl Przepisy Pyszne i rozgrzewające flaczki na Wszystkich Świętych
canva/Dar1930

Pyszne i rozgrzewające flaczki na Wszystkich Świętych

30 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Flaczki należą do tradycyjnych polskich dań. Choć są zaliczane do zup, są na tyle pożywne, że można się z nimi najeść. Zobaczcie jak przygotować pyszne flaczki na Wszystkich Świętych. Zjedzie je z wielką ochotą, po powrocie z cmentarza. Dodatek imbiru sprawi, że będą jeszcze bardziej rozgrzewające.

Flaczki są smaczne i pożywne, bo jest w nich dużo mięsa i podrobów. Smaku i kolorytu dodają im warzywa, a także przyprawy. Te ostatnie to zazwyczaj imbir, chilli, gałka muszkatołowa i majeranek, które są bardzo aromatyczne i dodają potrawie pikantności.

Jedząc flaczki, szybko więc się nasycisz, a także rozgrzejesz. Jest to potrawa doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. A do takich należy zwykle dzień Wszystkich Świętych.

Wyborne flaczki na Wszystkich Świętych

Składniki:

  • ok. 60 dag wołowiny na rosół

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 duża cebula

  • 1 kg oczyszczonych, obgotowanych i pokrojonych flaków wołowych

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • imbir

  • papryka słodka i ostra

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie flaczków

Wołowinę opłucz, zalej ok. 3 l zimnej wody, zagotuj, usuń szumowinę. Dodaj oczyszczone marchewki, pietruszkę i seler, a także opieczone połówki cebuli. Gotuj ok. godzinę, dodaj sól i pieprz, gotuj jeszcze 30 minut.

Oczyszczone flaczki wrzuć na wrzątek, zamieszaj, gotuj ok. 10 minut. Przelej je na durszlak lub sito i przepłucz jeszcze gorącą wodą.

Z rosołu wyjmij mięso i warzywa. Do wywaru włóż flaczki, a także listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj ok. godzinę na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce.

Do flaczków dodaj imbir, paprykę, majeranek i gałkę muszkatołową, a także pokrojoną wołowinę i marchewkę. Gotuj je jeszcze kilka minut.

Na patelni rozpuść masło, delikatnie zrumień na nim mąkę. Rozprowadź ją częścią gorącego wywaru, zamieszaj, wlej do flaczków. Flaczki gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem.

Po więcej przepisów na rozgrzewające dania zapraszamy na naszą stronę. Zobaczcie, jak przygotować bigos myśliwski , a także wyśmienity barszcz .

rosół wołowy
rosół wołowy

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smacznapyza.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy