Smakosze.pl Przepisy Pyszne placki z dyni - wielka konkurencja dla ziemniaczanych
canva/peredniankina, Getty Images

Pyszne placki z dyni - wielka konkurencja dla ziemniaczanych

22 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane mogą mieć spory problem - wystarczy, że raz spróbujesz placków z dyni, a więcej nie wrócisz do oryginału. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Szczypta chili sprawia, że placki nabierają pikantności i jeszcze lepiej smakują.

Placki ziemniaczane są często wybierane przez praktycznie każdego z nas. Łatwe gotowanie, tanie składniki i niewielka ilość czasu sprawiają, że ciężko znaleźć coś lepszego.

Okazuje się jednak, że sezon na dynie może to zmienić. Wystarczy bowiem zamienić kartofle na dynie, a nużąca receptura staje się czymś zupełnie nowym i ekscytującym.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z dyni

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.

Składniki:

  • 4 szklanki startej dyni

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • szczypta chili

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Zacznij od obrania dyni i starcia jej na tarce o najmniejszych oczkach. Wraz z nią zetrzyj również obraną cebulę oraz ząbki czosnku. Przełóż je do dużej i głębokiej miski.

Do warzyw wbij jajka, wsyp przesianą mąkę pszenną, wsyp sól, pieprz oraz szczyptę chili (lub więcej, jeśli chcesz ostrzejsze placki. Wymieszaj ciasto i odstaw je na 15 minut.

Na patelnie wlej olej i postaw ją na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Wykładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Placki

Źródło: canva/ElenaFabbrili, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: anikagotuje.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy