Restauracja KLONN - wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy
![None](https://images.iberion.media/images/1920/DSC_05743_bc6cb54c21.jpg)
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa
architektura, zaskakujący design, lokalizacja w starym parku w centrum
Warszawy – restauracja KLONN gwarantuje spójne doświadczenie
kulinarne, chwile ciszy i zatrzymania w zabieganym, głośnym mieście.
Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy
Sezonowe dania kuchni europejskiej i niespotykany wybór win, kompetentna,
miła obsługa – to wszystko w minimalistycznym, eleganckim wnętrzu. I letni ogród, który już za kilka miesięcy pozwoli gościom schronić się pod rozłożystym starym klonem. Stery w tym wyjątkowym miejscu objął właśnie Adam Anikiel, niezwykle doświadczony szef kuchni, którego filozofia gotowania jest spójna z wizją właściciela, Mirosława Nizio, znanego architekta i mecenasa kultury.
„Starannie dobrane, najlepsze produkty, doświadczony i zgrany zespół i…
samo się robi – mówi z entuzjazmem Adam Anikiel. Gotowanie to coś więcej
niż praca – to szczerość i pasja. Gość zawsze odczuje to na talerzu. Dlatego
w nasze gotowanie wkładamy tak dużo wysiłku i serca – nie wybierając drogi
na skróty. Tworzymy własne przetwory z tego, co daje natura. Zbieramy kwiaty bzu oraz szyszki i sami przygotowujemy napary. Warzyw szukamy w lokalnych, ekologicznych gospodarstwach a ryb w najczystszych akwenach. Z ochotą sięgamy zarówno po najlepszą polską wołowinę, jak i po świeże owoce morza z różnych regionów świata. Wszystko w zgodzie z naturą i zdrowym... rozsądkiem” – opowiada szef.
Gwarancja niezwykłych połączeń smakowych
Adam Anikiel doświadczenie zdobywał w prestiżowym „The Ledbury” w
Londynie, "The Farm" oraz "Concept13" w Warszawie, a także w kuchni swojego rodzinnego domu, gdzie od dzieciństwa pomagał mamie w gotowaniu. Jego filozofia oparta jest na kilku zasadach. To jakość, lokalność,
zaskoczenie, wygląd, funkcjonalizm. Niezwykłe smaki, jakie goście znajdują
na talerzu w KLONNIE, są więc nie tylko doskonale skomponowane, ale
także pięknie wyglądają i przyciągają wzrok.Menu jest tak skonstruowane,aby każdym daniem można było swobodnie dzielić się z innymi. Idea food sharingu zbliża, łączy i pozwala spróbować wielu smaków jednocześnie.
Na przystawkę możemy zamówić krokiety z kaczki, pstrąga z Zielnicy, rozgrzewający bulion grzybowy czy cykorię z sycylijską pomarańczą. Wśród dań głównych znajdziemy żebro wołowe z sosem pieprzowym, biodrówkę
jagnięcą z salsą verde lub wyśmienitego antrykota Black Angus. Są też
propozycje dla entuzjastów ryb i wegetarian: ośmiornica z jalapeno i yuzu, halibut z sosem bernaise czy ravioli z zimową truflą. Słodkim zakończeniem
mogą być lody z marzanki wonnej z gruszką i ciastem francuskim. Kompozycje dań dopełniają doskonałe wina, dobrane specjalnie dla KLONNU przez zespół sommelierów. W karcie znajdziemy ponad 200 starannie wyselekcjonowanych pozycji. Są tu ponadczasowe klasyki, a także mniej popularne, ale wyśmienite i oryginalne apelacje.
Jedyna taka restauracja
„KLONN to miejsce, w którym ważną rolę odgrywa sztuka. Dopełnia moje
pozostałe projekty artystyczne i wprowadza w kontekst Warszawy coś
bliskiego mojemu sercu – mówi Mirosław Nizio. Tworząc Klonn myślałem jak
przy tworzeniu instytucji kultury. Muzea świadczą o tym, jak projekt działa na
odbiorców. Jaka jest ich percepcja. Klonn podobnie – tu wszystkie warstwy są
formułą narracji, zebranymi osobistymi wątkami połączonymi w jeden
koncept. I właśnie ten całokształt odbierają goście. Wspólnie z szefem
kuchni, wypracowaliśmy coś niezwykłego. Nasze spojrzenie na kreację
uzupełnia się. Sztuka, którą tworzę rozwija jego podejście do smaków, a jego
entuzjazm jest natchnieniem dla mojej kreacji. A wszystko po to, aby dać
gościom tej przestrzeni uczucie przyjemności i lekkości. Kuchnia, sztuka,
muzyka – to nasze narzędzia, które się tu dopełniają”, tłumaczy Mirosław
Nizio.
Restauracja działa według zasady ON/OFF, która przybliża dwa światy
prezentowane w tym miejscu. Jeden z nich – ON – mówi o formalnym,
luksusowym obliczu KLONNU, gdzie biznes, doskonała wyrafinowana
kuchnia, selekcjonowane gatunki win i obecność sztuki dają posmak
przynależności do wyjątkowego, elitarnego świata. Z kolei OFF – to inne
oblicze tego miejsca – bardziej alternatywne, miejskie, odrobinę rebelianckie.
W letnim ogrodzie KLONNU, pod wielkim rozłożystym klonem, już niebawem
pojawią się zdolni artyści przychodzący z różnych światów – muzycznego,
literackiego a nawet sztuk performatywnych. Objawi się formuła OFF.
Restauracja Klonn. Adres: ul. Jazdów 1B. Rezerwacje pod numerem: 22 100
63 63
Klonn.pl
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![zalewanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_f893d1a340.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![krzaki jagód](https://images.iberion.media/images/origin/jagody_86d6ea11d5.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![Worek kartofli](https://images.iberion.media/images/origin/Worek_kartofli_15ceacfd6a.jpg)
![Mielone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/Mielone_mieso_25c71ed21c.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_ec6b79d9f9.jpeg)
![mleko w sklepie](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_5d528e4514.jpg)
![Labraks](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T130541_343_7b8e133768.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![YouTube](https://images.iberion.media/images/origin/youtube_reklamy_fot_artapixel_dall_e_c1ba51e9b9.png)
![deszcz mapa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_27_T084308_871_412c84679c.png)
![Igrzyska Olimpijskie 2024 stylizacje](https://images.iberion.media/images/origin/Igrzyska_Olimpijskie_2024_stylizacje_f5863fc665.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![zalewanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_f893d1a340.jpg)
![Sanatorium](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_12_T074223_661_a233cf189e_01d2bb6c62.png)
![Igrzyska Olimpijskie](https://images.iberion.media/images/origin/Igrzyska_Olimpijskie_k_fot_East_News_08ec85bde7.jpg)
![Joanna Senyszyn](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_141bb294b5.jpg)
![para staruszków](https://images.iberion.media/images/origin/para_staruszkow_2cd5688411.jpg)
![Czy w czasie L4 można zmienić miejsce pobytu?](https://images.iberion.media/images/origin/1_9b72bfef26.jpg)