Restauracja KLONN - wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa
architektura, zaskakujący design, lokalizacja w starym parku w centrum
Warszawy – restauracja KLONN gwarantuje spójne doświadczenie
kulinarne, chwile ciszy i zatrzymania w zabieganym, głośnym mieście.
Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy
Sezonowe dania kuchni europejskiej i niespotykany wybór win, kompetentna,
miła obsługa – to wszystko w minimalistycznym, eleganckim wnętrzu. I letni ogród, który już za kilka miesięcy pozwoli gościom schronić się pod rozłożystym starym klonem. Stery w tym wyjątkowym miejscu objął właśnie Adam Anikiel, niezwykle doświadczony szef kuchni, którego filozofia gotowania jest spójna z wizją właściciela, Mirosława Nizio, znanego architekta i mecenasa kultury.
„Starannie dobrane, najlepsze produkty, doświadczony i zgrany zespół i…
samo się robi – mówi z entuzjazmem Adam Anikiel. Gotowanie to coś więcej
niż praca – to szczerość i pasja. Gość zawsze odczuje to na talerzu. Dlatego
w nasze gotowanie wkładamy tak dużo wysiłku i serca – nie wybierając drogi
na skróty. Tworzymy własne przetwory z tego, co daje natura. Zbieramy kwiaty bzu oraz szyszki i sami przygotowujemy napary. Warzyw szukamy w lokalnych, ekologicznych gospodarstwach a ryb w najczystszych akwenach. Z ochotą sięgamy zarówno po najlepszą polską wołowinę, jak i po świeże owoce morza z różnych regionów świata. Wszystko w zgodzie z naturą i zdrowym... rozsądkiem” – opowiada szef.
Gwarancja niezwykłych połączeń smakowych
Adam Anikiel doświadczenie zdobywał w prestiżowym „The Ledbury” w
Londynie, "The Farm" oraz "Concept13" w Warszawie, a także w kuchni swojego rodzinnego domu, gdzie od dzieciństwa pomagał mamie w gotowaniu. Jego filozofia oparta jest na kilku zasadach. To jakość, lokalność,
zaskoczenie, wygląd, funkcjonalizm. Niezwykłe smaki, jakie goście znajdują
na talerzu w KLONNIE, są więc nie tylko doskonale skomponowane, ale
także pięknie wyglądają i przyciągają wzrok.Menu jest tak skonstruowane,aby każdym daniem można było swobodnie dzielić się z innymi. Idea food sharingu zbliża, łączy i pozwala spróbować wielu smaków jednocześnie.
Na przystawkę możemy zamówić krokiety z kaczki, pstrąga z Zielnicy, rozgrzewający bulion grzybowy czy cykorię z sycylijską pomarańczą. Wśród dań głównych znajdziemy żebro wołowe z sosem pieprzowym, biodrówkę
jagnięcą z salsą verde lub wyśmienitego antrykota Black Angus. Są też
propozycje dla entuzjastów ryb i wegetarian: ośmiornica z jalapeno i yuzu, halibut z sosem bernaise czy ravioli z zimową truflą. Słodkim zakończeniem
mogą być lody z marzanki wonnej z gruszką i ciastem francuskim. Kompozycje dań dopełniają doskonałe wina, dobrane specjalnie dla KLONNU przez zespół sommelierów. W karcie znajdziemy ponad 200 starannie wyselekcjonowanych pozycji. Są tu ponadczasowe klasyki, a także mniej popularne, ale wyśmienite i oryginalne apelacje.
Jedyna taka restauracja
„KLONN to miejsce, w którym ważną rolę odgrywa sztuka. Dopełnia moje
pozostałe projekty artystyczne i wprowadza w kontekst Warszawy coś
bliskiego mojemu sercu – mówi Mirosław Nizio. Tworząc Klonn myślałem jak
przy tworzeniu instytucji kultury. Muzea świadczą o tym, jak projekt działa na
odbiorców. Jaka jest ich percepcja. Klonn podobnie – tu wszystkie warstwy są
formułą narracji, zebranymi osobistymi wątkami połączonymi w jeden
koncept. I właśnie ten całokształt odbierają goście. Wspólnie z szefem
kuchni, wypracowaliśmy coś niezwykłego. Nasze spojrzenie na kreację
uzupełnia się. Sztuka, którą tworzę rozwija jego podejście do smaków, a jego
entuzjazm jest natchnieniem dla mojej kreacji. A wszystko po to, aby dać
gościom tej przestrzeni uczucie przyjemności i lekkości. Kuchnia, sztuka,
muzyka – to nasze narzędzia, które się tu dopełniają”, tłumaczy Mirosław
Nizio.
Restauracja działa według zasady ON/OFF, która przybliża dwa światy
prezentowane w tym miejscu. Jeden z nich – ON – mówi o formalnym,
luksusowym obliczu KLONNU, gdzie biznes, doskonała wyrafinowana
kuchnia, selekcjonowane gatunki win i obecność sztuki dają posmak
przynależności do wyjątkowego, elitarnego świata. Z kolei OFF – to inne
oblicze tego miejsca – bardziej alternatywne, miejskie, odrobinę rebelianckie.
W letnim ogrodzie KLONNU, pod wielkim rozłożystym klonem, już niebawem
pojawią się zdolni artyści przychodzący z różnych światów – muzycznego,
literackiego a nawet sztuk performatywnych. Objawi się formuła OFF.
Restauracja Klonn. Adres: ul. Jazdów 1B. Rezerwacje pod numerem: 22 100
63 63
Klonn.pl