Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjna panierka do ryby z dodatkiem orzechów
canva/Sarsmis

Rewolucyjna panierka do ryby z dodatkiem orzechów

10 lutego 2022

Ryba smażona do najzdrowszych nie należy, ale od czasu do czasu można się na nią skusić. Zwłaszcza jeśli zostanie przyrządzona w pysznej chrupiącej panierce z dodatkiem orzechów. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?

Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Jej smak idealnie pasuje do koperku oraz pełnych aromatu orzechów włoskich i migdałów. Rumieniąc je wraz z bułką tartą, uzyskamy przyjemnie chrupiący panier, który na długo zapadnie nam w pamięć.

Przepis na delikatnego dorsza w orzechowej panierce

Składniki:

  • 300 g filetu z dorsza

  • 2 łyżki orzechów włoskich

  • 2 łyżki migdałów

  • 6 łyżek bułki tartej

  • 1 jajo

  • sok wyciśnięty z cytryny

  • odrobina posiekanego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Filety rybne rozmrażamy, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie i migdały rozdrabniamy, najlepiej przy użyciu blendera kielichowego.

Proszek z orzechów mieszamy z bułką tartą. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do niego trochę koperku. Filety maczamy kolejno w jaju i bułce z orzechami. Na patelni rozgrzewamy olej.

Smażymy rybę na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż z obu stron będzie rumiana. Nadmiar tłuszczu odsączamy przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy z wybraną surówką oraz purée ziemniaczanym .

Wskazówka: Aby panierka dobre się trzymała, ryba nie może być bardzo wilgotna. Po rozmrożeniu należy ją dokładnie osuszyć.

Dodaj orzechy do bułki tartej a panier będzie przyjemnie chrupiący
Dodaj orzechy do bułki tartej a panier będzie przyjemnie chrupiący

Źródło zdjęcia: canva/Moussa81

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marta-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy