Rewolucyjna panierka do ryby z dodatkiem orzechów
Ryba smażona do najzdrowszych nie należy, ale od czasu do czasu można się na nią skusić. Zwłaszcza jeśli zostanie przyrządzona w pysznej chrupiącej panierce z dodatkiem orzechów. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?
Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Jej smak idealnie pasuje do koperku oraz pełnych aromatu orzechów włoskich i migdałów. Rumieniąc je wraz z bułką tartą, uzyskamy przyjemnie chrupiący panier, który na długo zapadnie nam w pamięć.
Przepis na delikatnego dorsza w orzechowej panierce
Składniki:
-
300 g filetu z dorsza
-
2 łyżki orzechów włoskich
-
2 łyżki migdałów
-
6 łyżek bułki tartej
-
1 jajo
-
sok wyciśnięty z cytryny
-
odrobina posiekanego koperku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filety rybne rozmrażamy, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie i migdały rozdrabniamy, najlepiej przy użyciu blendera kielichowego.
Proszek z orzechów mieszamy z bułką tartą. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do niego trochę koperku. Filety maczamy kolejno w jaju i bułce z orzechami. Na patelni rozgrzewamy olej.
Smażymy rybę na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż z obu stron będzie rumiana. Nadmiar tłuszczu odsączamy przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy z wybraną surówką oraz purée ziemniaczanym .
Wskazówka: Aby panierka dobre się trzymała, ryba nie może być bardzo wilgotna. Po rozmrożeniu należy ją dokładnie osuszyć.
Źródło zdjęcia: canva/Moussa81
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: marta-gotuje