Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie
canva/Fuzullhanum

Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie

13 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śledzie są w Polsce niewątpliwie najpopularniejszą rybą. Nie obędą się bez nich żadne święta, ale lubimy je jeść też bez okazji. Przez cały rok można kupić gotowe, śledziowe przekąski. Jednak nie ma jak te, przygotowane własnoręcznie. Dlatego dziś proponujemy wam śledzie korzenne o zniewalającym aromacie. Są idealne na jesień, ale możesz je też przygotować na święta.

Popularne śledzie są bardzo niezwykłe. Mają zazwyczaj wyraźny, słony smak, a mimo to dobrze komponują się przeróżnymi dodatkami. Lubią towarzystwo słodkiego jabłka, wyrazistej cebuli, aksamitnej śmietany czy aromatycznych przypraw. Dziś proponujemy zestawić je właśnie z przyprawami korzennymi. Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego smaku.

Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 2 białe cebule

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka goździków

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

  • duża szczypta zmielonego kardamonu

  • grubo zmielony pieprz

  • kawałek świeżego imbiru

  • kawałek kory cynamonu

  • 1 anyż gwiazdkowy

  • olej do zalania, najlepiej lniany

Przygotowanie śledzi korzennych

Filety śledziowe wypłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2 godziny (lub dłużej, jeśli chcesz usunąć z nich więcej soli). W tym czasie raz zmień wodę. Filety osącz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na nieduże kawałki.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ziarna ziela angielskiego i goździki rozetrzyj w moździerzu. Dodaj pokruszone listki laurowe, ziarna gorczycy, kardamon i zmielony pieprz, wymieszaj.

Imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na dno słoika wsyp warstwę cebuli, posyp ją przyprawami, dodaj trochę imbiru i cynamon. Ułóż warstwę śledzi. Posyp ją cebulą i przyprawami i znów ułóż warstwę śledzi. W ten sposób zużyj wszystkie składniki.

Na wierzchu połóż gwiazdkę anyżu. Całość zalej olejem. Słoik szczelnie zamknij, włóż do lodówki. Śledzie najsmaczniejsze są po kilku dniach, gdy dobrze przegryzą się z przyprawami.

Po więcej przepisów na pyszne śledzie zapraszamy na naszą stronę. Zobacz, jak zrobić kremowe śledzie w śmietanie , a także jak śledzie po kaszubsku robi Karol Okrasa .

przyprawy korzenne
przyprawy korzenne

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy