Smakosze.pl Przepisy Robię to zamiast kotletów mielonych. Głębia smaku jest niesamowita
youtube.com/@leckerschnell

Robię to zamiast kotletów mielonych. Głębia smaku jest niesamowita

6 września 2024

Ten przepis odpowiada na pytanie „a co gdyby tak przyrządzić kotlety mielone inaczej"? Przyprawione w bogactwo warzyw i upieczone, a nie usmażone, będą zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych. Czy tracą przy tym na smaku? Wręcz przeciwnie, tylko zyskują.

Pieczone kotlety mielone

Pieczenie nie jest żadną nowością, jeśli chodzi o mięso mielone. Korzystamy z tej techniki choćby w przypadku dobrze nam znanych zapiekanek. Kiedy jednak przychodzi do kotletów mielonych , zazwyczaj sięgamy po patelnię.

Mięso mielone w tej wersji otwiera oczy niedowiarkom. Pyszne, rumiane sztuki wychodzą prosto z piekarnika . A w składzie mają moc warzyw, które nie tylko dodają smaku i zdrowia, lecz także stoją za niezwykle soczystą strukturą naszych kotletów.

gotowy kotlet mielony
youtube.com/@leckerschnell
Paprykę kroję w pół i nadziewam mięsem. Ten farsz wygrywa wszystkie nagrody świata

Kotlety z piekarnika

Takie kotlety można serwować dokładnie w takim samym towarzystwie jak każde inne schabowe . Kanał kulinarny Lecker Schnell, od którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, proponuje surówkę z kiszonek i cebuli i jest to doskonały akompaniament.

Składniki

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2-3 jajka
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Pieczemy kotlety mielone

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach. Odkładamy na sitko, przeciskamy i wrzucamy do miski z mielonym mięsem. Dodajemy poszatkowaną w blenderze cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Następnie dorzucamy posiekany pęczek natki pietruszki, startą na tarce marchewkę i wybite jajka . Całość wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy do smaku.

Z masy formujemy podłużne kotlety, nie dłuższe niż 10-12 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Od góry kotletów można łyżką lub nożem stołowym zrobić delikatne „nacięcia”. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. pół godziny . Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepis na chrupiące pałeczki ziemniaczane i pyszną surówkę z ogórków kiszonych .

składniki na mielone
youtube.com/@leckerschnell
Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza
Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy