Robię to zamiast kotletów mielonych. Głębia smaku jest niesamowita
Ten przepis odpowiada na pytanie „a co gdyby tak przyrządzić kotlety mielone inaczej"? Przyprawione w bogactwo warzyw i upieczone, a nie usmażone, będą zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych. Czy tracą przy tym na smaku? Wręcz przeciwnie, tylko zyskują.
Pieczone kotlety mielone
Pieczenie nie jest żadną nowością, jeśli chodzi o mięso mielone. Korzystamy z tej techniki choćby w przypadku dobrze nam znanych zapiekanek. Kiedy jednak przychodzi do kotletów mielonych , zazwyczaj sięgamy po patelnię.
Mięso mielone w tej wersji otwiera oczy niedowiarkom. Pyszne, rumiane sztuki wychodzą prosto z piekarnika . A w składzie mają moc warzyw, które nie tylko dodają smaku i zdrowia, lecz także stoją za niezwykle soczystą strukturą naszych kotletów.
Kotlety z piekarnika
Takie kotlety można serwować dokładnie w takim samym towarzystwie jak każde inne schabowe . Kanał kulinarny Lecker Schnell, od którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do tego tekstu, proponuje surówkę z kiszonek i cebuli i jest to doskonały akompaniament.
Składniki
- 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 2 średnie ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 1 papryka
- 1 średnia marchewka
- 3 ząbki czosnku
- Pęczek natki pietruszki
- 2-3 jajka
- Sól, pieprz, słodka papryka
Pieczemy kotlety mielone
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach. Odkładamy na sitko, przeciskamy i wrzucamy do miski z mielonym mięsem. Dodajemy poszatkowaną w blenderze cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Następnie dorzucamy posiekany pęczek natki pietruszki, startą na tarce marchewkę i wybite jajka . Całość wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy do smaku.
Z masy formujemy podłużne kotlety, nie dłuższe niż 10-12 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Od góry kotletów można łyżką lub nożem stołowym zrobić delikatne „nacięcia”. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. pół godziny . Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepis na chrupiące pałeczki ziemniaczane i pyszną surówkę z ogórków kiszonych .