Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Już wiadomo, czy można jeść kiełkujący czosnek. Wiele osób się zdziwi
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.02.2025 18:28

Już wiadomo, czy można jeść kiełkujący czosnek. Wiele osób się zdziwi

czosnek
Fot. Canva/igorr1

Czy kiełkujący czosnek to powód do niepokoju? Takie pytanie zadajemy sobie za każdym razem, kiedy po wyciągnięciu warzywa z lodówki zauważymy, wyrastające z niego zielone pędy. Jedni, taki czosnek natychmiast wyrzucają, a inny spożywają go bez obaw. Kto z nich postępuje słusznie? Odpowiedź w sprawie czosnku mają eksperci. 

Czosnek niezbędny

Ludzie dzielą się na tych, którzy bez czosnku nie wyobrażają sobie dobrych potraw oraz na tych, dla których ten składnik jest zbędnym dodatkiem. O smaku czosnku można dyskutować bez końca, ale nie można odmówić mu jednego – ma prozdrowotne działanie. Nawet pojedynczy ząbek warzywa zawiera w sobie witaminy z grupy B1, B2, PP, A oraz C. Towarzyszą im także aminokwasy, saponiny i sole mineralne. Dzięki temu składnik jest uważany za naturalny antybiotyk.

Niestety, czosnek jest podany także na warunki, w których jest przechowywany. Bardzo często można spotkać się ze zjawiskiem kiełkowania czosnku. Według panujących opinii taki czosnek nie powinien być spożywany i należy się go jak najszybciej pozbyć. Czy takie twierdzenie ma jednak odzwierciedlenie w rzeczywistości?

 

ząbki czosnku.jpg
Fot. Canva
Wymieszaj z wodą i wlej do czajnika. Kamień zniknie w kilka sekund

Dlaczego czosnek kiełkuje?

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia kwestii spożywania kiełkującego czosnku, warto poznać także przyczyny wypuszczenia zielonych pędów. Wbrew pozorom nie oznacza to, że warzywo jest niedojrzałe i wciąż wymaga uprawy. Przyczyna wypuszczenia zielonych pędów tkwi w zbyt wysokiej temperaturze, w której czosnek jest przechowywany. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Warto pamiętać, że nieprzychylne warunki mogą przyczynić się do tego, że ten niezbędny składnik ulegnie zepsuciu. Dlatego tak ważne jest, aby zapewnić mu odpowiednią temperaturę. Optymalna temperatura przechowywania czosnku wynosi od 10 do 15 stopni Celsjusza.

czosne ek.jpg
Fot. Canva/fnhabach

Czy można spożywać kiełkujący czosnek?

Wiele osób twierdzi, że kiełkujący czosnek jest trujący i niebezpieczny dla zdrowia. Innego zdania są jednak naukowcy z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej. Eksperci przeprowadzili badania i poddali je analizie, z których wynika, że taki czosnek można spożywać bez obaw.

W dodatku okazało się, że to kiełkujące warzywo zawiera zdecydowanie więcej cennych utleniaczy. Ich zadaniem jest pozbycie się z organizmu wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób. 

Mimo zalet kiełkowania czosnku warto przechowywać go w odpowiednich warunkach. Dzięki temu unikniesz jego zepsuciu i pojawienia się pleśni, która może przejść także na inne składniki.

Sprawdź także

czosne k.jpg
Fot. Canva/jackmac34