Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na obiad zrobiłam kluski kładzione. Znalazłam przepis z 1980 roku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.02.2025 06:00

Na obiad zrobiłam kluski kładzione. Znalazłam przepis z 1980 roku

kluski kładzione
Fot. Canva/papkin

Szukasz pomysłu na szybki, tani i pożywny obiad? Przygotuj kluski kładzione z mięsną okrasą. Przepis na kluski kładzione znalazłam w jednej z książek kucharskich z 1980 roku. Do masy oprócz mąki i jajka dodawano jeszcze jeden składnik. Kluski są przepyszne!

Pyszny obiad w kilkanaście minut

Kluski kładzione są świetnym pomysłem na obiad. Podane z okrasą smakują cudownie. Kluski te to jeden z prostych i niezwykle tanich przepisów. Do przygotowania potrawy potrzebujemy jedynie mąki, jajek i żółtego sera.

Sekretem smaku klusek kładzionych jest okrasa. Danie do lekkich nie należy, ale raz na jakiś czas warto je przygotować. Podobnie jak prażuchy, kluski kładzione możemy podawać z kefirem, maślanką lub kwaśnym mlekiem. 

ciasto na kluski kłdzione.jpg
Fot. Canva
Rodzina pyta o te kotlety już od wczoraj. Nie mają grama mięsa, to najlepszy obiad na piątek

Kluski kładzione. Przepis z 1980 roku

Z podanych składników przygotujesz 2-3 porcje klusek.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g sera żółtego, np. Gouda
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na okrasę:

  • duża cebula
  • pół kiełbasy wieprzowej
  • smalec do smażenia
  • szczypiorek

Jak przygotować kluski kładzione?

Kiełbasę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na smalcu podsmaż mięso, a następnie dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli, odstaw. Zetrzyj ser na tarce. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj sól.

smażenie cebuli.jpg
Fot. Canva

Do składników wlej odrobinę letniej wody i wymieszaj. Następnie dodaj ser i ponownie połącz. Masę wykładaj łyżką na osoloną, wrzącą wodę. Gotuj przez 5 minut, do wypłynięcia. Odcedź, przepłucz wodą. Kluski kładzione wyłóż na talerz i podaj z przygotowaną okrasą i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Na obiad polecamy również zupę lepszą niż krupnik oraz kotlety z pysznym dodatkiem. Mielone wychodzą soczyste jak nigdy. 

kluski kładzione.jpg
Fot. Fot. Canva/papkin