Smakosze.pl Porady Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez? Drobny szczegół ma znaczenie
canva/valentynsemenov

Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez? Drobny szczegół ma znaczenie

30 kwietnia 2022

Rosół jest jedną z częściej przygotowywanych w naszych domach zup. Wiele osób przykrywa garnek, w którym ją gotuje. To spory błąd, który kosztować nas może utratę walorów smakowych i wizualnych dania. Sprawdźcie dlaczego.

Rosół można przygotować na wiele sposobów. Niektórzy do zupy dodają ostre przyprawy takie jak imbir czy papryka chilli , by wzbogacić jej smak. Najlepsze dodatki jednak nie pomogą, jeśli zapomnimy o podstawowych zasadach jej gotowania. Jedną z istotnych kwestii jest zastosowanie pokrywki.

Gotowanie rosołu powinno odbywać się bez przykrycia

Tradycyjne przepisy na ten aromatyczny specjał zalecają, by pokrywkę pozostawić w szafce. Choć przyrządzanie zupy zajmuje sporo czasu, należy czuwać nad jego przebiegiem, regularnie usuwając szumy powstałe na skutek wytrącania się białek z mięsa.

Konieczne będzie też kontrolowanie ilości płynu w garnku , bo — mimo że zupę gotować powinno się na bardzo małym ogniu — z czasem będzie go ubywało. Bieżące jego uzupełnianie także potrafi stanowić wyzwanie.

Przykrycie gotującego się rosołu może więc ułatwić przygotowanie zupy. Z pewnością zdejmie z nas konieczność uważania czy zupa nam nie odparowała. Skróci też jednak czas gotowania i zamiast 3-4 godzin smaczny wywar osiągniemy znacznie wcześniej.

Jeśli się spieszymy, przykrycie gotującego się rosołu może znacznie nam pomóc. W arto jednak pozostawić niewielką szczelinę, przez którą para wodna będzie mogła opuścić garnek. W ten sposób unikniemy kotłowania się płynu.

Rosół bezmięsny można przykryć

Gdy przygotowujemy bezmięsny wywar, nie musimy aż tak sztywno trzymać się zasady nieprzykrywania gotującego się dania. Brak mięsa sprawia, że trudniej jest o zmętnienie płynu.

Przykrycie garnka może jednak mieć też jeszcze jedną przykrą konsekwencję - kipienie. Najlepszym rozwiązaniem okazać się może zatem trzymanie rosół pod przykryciem tylko do momentu, w którym zacznie się gotować.

Aromatyczny rosół skusi każdego smakosza
Aromatyczny rosół skusi każdego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/kibulgakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy, newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy