Rosół z cytryną i imbirem - pogromca przeziębienia
Prawdopodobnie każdy z nas zna recepturę na klasyczny rosół - w wielu polskich domach nie może zabraknąć tego złotego bulionu w trakcie niedzielnego obiadu. Jeśli czujesz, że zaczyna brać cię jakaś choroba, sięgnij po najlepszą wersję rosołu.
Choć już sam wywar ma niezłe działanie rozgrzewające, warto wspomóc jego moc, poprzez dodanie dwóch bardzo powszechnych składników. Co więcej, nie tylko wzmocnią właściwości zupy, lecz również wniosą mnóstwo nowych aromatów i smaków.
Rosół z imbirem i cytryną
Wiosna potrafi nieźle dać w kość każdemu z nas. Nagłe ochłodzenie, zimny deszcz i silny wiatr sprawiają, że organizm wychładza się i jest bardziej podatny na infekcje. Aby się ochronić i usprawnić działanie układu odpornościowego, regularnie przyrządzaj poniższą zupę.
Zarówno w imbirze, jak i cytrynie znajduje się dużo witaminy C, która pozytywnie wpływa na system immunologiczny. Antyoksydanty z cytryny oraz rozgrzewające olejki eteryczne z imbiru także pomogą zachować zarówno dobry humor, oraz zdrowie.
Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak wyglądają ceny młodych ziemniaków, które już można kupować. W tym tekście wyjaśniamy, dlaczego ceny w restauracjach tak szybko rosną.
Źródło: DAPA Images; Brett_Hondow, pixabay
Przepis na rozgrzewający rosół z imbirem i cytryną
Składniki:
-
1 litr bulionu
-
korzeń imbiru
-
1 cytryna
-
pieprz
-
natka pietruszki
-
pół łyżeczki kurkumy
-
opcjonalnie suszone chilli lub pieprz cayenne
Zacznij od wlania rosołu do rondelka. Najlepiej sprawdzi się gęsty i esencjonalny wywar z drobiu i wołowiny, lecz prosty warzywny bulion również można użyć. Postaw garnek na gazie i doprowadź go do wrzenia. Cytrynę dokładnie umyj i przekrój na pół.
Wyciśnij z niej cały sok. Imbir obierz ze skórki (wystarczy łyżeczką zeskrobać wierzchnią warstwę korzenia), a następnie drobno posiekaj. Wrzuć jedną łyżeczkę imbiru do rosołu, a wraz z nim dodaj świeżo mielony pieprz oraz opcjonalne przyprawy.
Gotuj rosół przez 12 minut na małym ogniu. Po tym czasie ściągnij go z ognia i wsyp kurkumę. Gdy zupa trochę przestygnie, wlej do niej sok z cytryny, wrzuć świeżo siekaną natkę pietruszki i podawaj. Najlepiej smakuje i działa na ciepło. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarnastronamocy.pl