Smakosze.pl Przepisy Sałatka jarzynowa z dodatkiem cudownie chrupiącej papryki
canva/phbcz, Getty Images

Sałatka jarzynowa z dodatkiem cudownie chrupiącej papryki

21 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów - wszystko zależy od przepisu, z którego korzysta się w danym domu. Dzisiaj prezentujemy sałatkę z chrupiącą papryką, która wspaniale komponuje się na świątecznym stole. Sprawdza się także jako urozmaicenie, jeśli klasyczna sałatka już się znudziła.

Sałatka jarzynowa jest znana i uwielbiana przez miliony Polaków, to w końcu tradycyjny element każdych Świąt Bożego Narodzenia, a także innych uroczystości. Podaje się ją wszak również na urodzinach, rodzinnych imprezach i wielu innych ważnych okazjach.

Niektórzy mogą jeść ją bez żadnych modyfikacji przez wiele lat - inni z kolei potrzebują zmian, aby potrawa nie padła ofiarą znudzenia. Dodanie do niej chrupiącej papryki wprowadza powiew świeżości, a kontrast faktury sprawia wiele przyjemności podczas jedzenia.

Przepis na sałatkę jarzynową z papryką

Składniki:

  • 5 kartofli

  • 4 marchwie

  • 3 pietruszki

  • pół selera

  • 4 kiszone ogórki

  • 1 cebula

  • 1 por

  • 1 papryka czerwona

  • 2 jabłka

  • 1 puszka groszku

  • 5 jajek

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki musztardy

  • pieprz

  • sól

Zacznij od umycia wszystkich marchewek, pietruszek, ziemniaków oraz selera. Wrzuć je do garnka z wodą i ugotuj do miękkości. Następnie obierz je, gdy są jeszcze ciepłe, pokrój w kostkę nie mniejsza niż 1 cm i wrzuć do miski.

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój w większą kostkę i dodaj do warzyw. Ogórki odsącz z zalewy, posiekaj i dodaj do reszty składników. Białą część pora posiekaj w półplasterki i również umieść w misce.

Jabłka umyj, obierz, wytnij z nich gniazda nasienne i posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Dodaj je do miski. Groszek odsącz z zalewy i wrzuć do sałatki. W sałatce umieść majonez, musztardę, dopraw całość solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Podawaj po schłodzeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać buraki z barszczu. Ten tekst zdradza najgorszy błąd podczas robienia sałatki jarzynowej.

Sałatka

Źródło zdjęcia: canva/wideonet, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy