Smakosze.pl Produkty Salmonella w kultowym salami z Lidla. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć
Canva / 27707 z Pixabay

Salmonella w kultowym salami z Lidla. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć

21 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mamy ważne informacje z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnej wędliny dostępnej w sieci handlowej Lidl. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie tego produktu w swojej lodówce.

Salmonella w salami z Lidla

Ochrona zdrowia konsumentów przed szkodliwymi produktami spożywczymi to ważna rola GIS. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach poinformował o wykryciu szkodliwej bakterii  w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie zakażonej wędliny wiąże się z ryzykiem poważnego zatrucia pokarmowego.

Burak niejedno ma imię! 6 zaskakujących przepisów z burakami

Producent i Dystrybutor pod kontrolą GIS wycofują produkt ze sprzedaży

Sanepid wydał komunikat o wycofaniu z rynku kiełbasy Salame Strolghino . Produkt można kupić w sieci sklepów Lidl. Powodem wycofania jest stwierdzenie obecności bakterii Salmonella . Zjedzenie takiego salami, zwłaszcza bez obróbki termicznej stwarza ryzyko przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się po około 8 godzinach od spożycia zakażonego jedzenia . Wśród typowych symptomów wyróżnia się przede wszystkim gorączkę i bóle brzucha . Często towarzyszy im biegunka oraz wymioty . Zatrucie leczy się objawowo.

W przebiegu choroby ważne jest regularne nawadnianie organizmu . Pomóc może także ścisła dieta . Jeśli w ciągu 2-3 dni objawy nie ustępują, należy koniecznie zgłosić się do lekarza .

Szczegóły niebezpiecznego produktu wycofywanego przez GIS:

Do wiadomości podane zostały szczegółowe informacje dotyczące felernego produktu . Ich celem jest natychmiastowa identyfikacja potencjalne zakażonej wędliny. Porównajcie poniższe dane ze swoimi ostatnimi zakupami z Lidla .

Nazwa produktu: Salame Strolghino

Numer partii: 16

Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023

Producent: Salumificio Galli Remo Srl , Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L

Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne

Kraj pochodzenia: Włochy

Jakie działania zostały podjęte przez GIS?

Producent we Włoszech oraz Dystrybutor w Polsce rozpoczęli procedurę wycofania zakażonej partii ze sprzedaży . Organy GIS prowadzą postępowanie wyjaśniające w powyższej sprawie . O szczególną uwagę proszeni są również konsumenci .

Jeśli w ostatnim czasie nabywaliście wspomniany produkt w sieci handlowej Lidl, koniecznie sprawdźcie numer partii . W przypadku stwierdzenia kupna wyżej wymienionej wędliny najlepiej jest się jej pozbyć z domu. Spożycie salami może być niebezpiecznie dla zdrowia . T o idealny moment by dowiedzieć się, co oznacza tęczowy odblask na wędlinie . Katarzyna Bosacka ostrzega odnośnie składu wędlin dostępnych w stałej sprzedaży .

salami salmonella.png
Canva / 4kodiak
Czy katolicy mogą jeść mięso w Wielki Piątek?
3 godziny i tylko 3 składniki. Domowy żółty jest prostszy do zrobienia niż myślisz
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy