Smakosze.pl Przepisy Sąsiadka robi sos boloński z konserwy turystycznej. Jest tak pyszny, że dałem się nabrać
Fot. Canva/doram; nonsa.pl/Trujnik

Sąsiadka robi sos boloński z konserwy turystycznej. Jest tak pyszny, że dałem się nabrać

26 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pamiętacie konserwę turystyczną? Właśnie przeżywa renesans. Sposób mojej sąsiadki na sos boloński z tej konserwy przechodzi najśmielsze oczekiwanie. Zaskakuje smakiem, a w dodatku jest zdecydowanie tańszą alternatywą. No i przypomina oryginał. Pewnie dzięki dodatkom. Dałem się podejść.

Sąsiadka mnie podeszła

Niedawno dałem się nabrać na danie, którym poczęstowała mnie zaprzyjaźniona sąsiadka. Postawiła przede mną talerz ze sporą ilością makaronu z mięsnym sosem. Zadała tylko jedno pytanie - jak pan myśli, z jakiego mięsa zrobiłam ten sos? Od razu odpowiedziałem, że to klasyczny sos boloński, więc zapewne z wołowiny. Sąsiadka roześmiała się i przecząco pokręciła głową. Powiedziała, tylko żebym spróbował i zgadywał dalej.

Skosztowałem tego obłędnego sosu i faktycznie nie był to może klasyczny boloński. Choć zapachem, konsystencją, a nawet wyglądem przypominał włoski oryginał. Okazało się, że jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, a w tym wypadku – w mięsie. Smakowało wyśmienicie, ale minimalne różnice dało się wyczuć. NO i ten smak… był jakoś znajomy. Kończyłem swoją porcję, kiedy nagle mnie olśniło. Wykrzyknąłem: Przecież to konserwa turystyczna! Sąsiadka tylko zaklaskała. Poprosiłem ją o przepis, bo sos jest naprawdę doskonały. Zrób go z tego przepisu w swoim domu na obiad i ciesz się reakcjami domowników.

gotowanie bolońskiego.jpg
Fot. Canva/rudisill
Wielki powrót paluszków krabowych. Ta wiosenna sałatka to niebo w gębie

Konserwa turystyczna to podstawa

Jak udowadnia przepis mojej sąsiadki, konserwa turystyczna to nie tylko smaczny dodatek do kanapek, ale też do sosu bolońskiego. Szczególnie, że ten produkt jest zdecydowanie tańszy niż wołowina. Dzięki czemu przygotujesz tani obiad dla całej rodziny. Poniżej znajduje się lista z potrzebnymi składnikami. Zobacz, co będzie niezbędne i zaczynamy gotowanie.

Składniki:

  • 2 puszki konserwy turystycznej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 słoik passaty pomidorowej
  • pieprz
  • sól
  • listki bazylii

Przepis na sos boloński z konserwy turystycznej

Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj je do cebuli i podsmaż. Zawartość puszek konserwy przełóż do miski. Mięso rozgnieć za pomocą widelca.

Następnie przełóż je do zeszklonej cebuli i wymieszaj. Kiedy mięso będzie usmażone, dodaj passatę. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wrzuć poszarpane liście bazylii. Poduś jeszcze chwilę. Na koniec przypraw sos pieprzem i odrobiną soli. Wymieszaj i gotowe. Sprawdź sposób Strzelczyka na młodą kapustę oraz zobacz, jak zrobić ciasto z rabarbarem .

makaraon z bolońskim.jpg
Fot. Hansuan_Fabregas
Zastępuję pomidora arbuzem i mam najlepszą sałatkę na majówkę. Jej smak nie ma sobie równych
Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy