Sąsiadka robi sos boloński z konserwy turystycznej. Jest tak pyszny, że dałem się nabrać
Pamiętacie konserwę turystyczną? Właśnie przeżywa renesans. Sposób mojej sąsiadki na sos boloński z tej konserwy przechodzi najśmielsze oczekiwanie. Zaskakuje smakiem, a w dodatku jest zdecydowanie tańszą alternatywą. No i przypomina oryginał. Pewnie dzięki dodatkom. Dałem się podejść.
Sąsiadka mnie podeszła
Niedawno dałem się nabrać na danie, którym poczęstowała mnie zaprzyjaźniona sąsiadka. Postawiła przede mną talerz ze sporą ilością makaronu z mięsnym sosem. Zadała tylko jedno pytanie - jak pan myśli, z jakiego mięsa zrobiłam ten sos? Od razu odpowiedziałem, że to klasyczny sos boloński, więc zapewne z wołowiny. Sąsiadka roześmiała się i przecząco pokręciła głową. Powiedziała, tylko żebym spróbował i zgadywał dalej.
Skosztowałem tego obłędnego sosu i faktycznie nie był to może klasyczny boloński. Choć zapachem, konsystencją, a nawet wyglądem przypominał włoski oryginał. Okazało się, że jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, a w tym wypadku – w mięsie. Smakowało wyśmienicie, ale minimalne różnice dało się wyczuć. NO i ten smak… był jakoś znajomy. Kończyłem swoją porcję, kiedy nagle mnie olśniło. Wykrzyknąłem: Przecież to konserwa turystyczna! Sąsiadka tylko zaklaskała. Poprosiłem ją o przepis, bo sos jest naprawdę doskonały. Zrób go z tego przepisu w swoim domu na obiad i ciesz się reakcjami domowników.
Konserwa turystyczna to podstawa
Jak udowadnia przepis mojej sąsiadki, konserwa turystyczna to nie tylko smaczny dodatek do kanapek, ale też do sosu bolońskiego. Szczególnie, że ten produkt jest zdecydowanie tańszy niż wołowina. Dzięki czemu przygotujesz tani obiad dla całej rodziny. Poniżej znajduje się lista z potrzebnymi składnikami. Zobacz, co będzie niezbędne i zaczynamy gotowanie.
Składniki:
- 2 puszki konserwy turystycznej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 słoik passaty pomidorowej
- pieprz
- sól
- listki bazylii
Przepis na sos boloński z konserwy turystycznej
Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj je do cebuli i podsmaż. Zawartość puszek konserwy przełóż do miski. Mięso rozgnieć za pomocą widelca.
Następnie przełóż je do zeszklonej cebuli i wymieszaj. Kiedy mięso będzie usmażone, dodaj passatę. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wrzuć poszarpane liście bazylii. Poduś jeszcze chwilę. Na koniec przypraw sos pieprzem i odrobiną soli. Wymieszaj i gotowe. Sprawdź sposób Strzelczyka na młodą kapustę oraz zobacz, jak zrobić ciasto z rabarbarem .