Siostra Anastazja robi dufinki z ugotowanych ziemniaków. Lepszy dodatek niż frytki
Ziemniaczane dufinki siostry Anastazji są świetną alternatywą frytek. Smaczne warzywne kuleczki mogą stanowić zarówno przekąskę, jak i dodatek do obiadu, a ich wykonanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować.
Prosty przysmak z gotowanych ziemniaków — najlepiej takich, które przyrządzone zostały dzień wcześniej — zachwyci amatorów smażonych przekąsek. Jest łatwy w wykonaniu, a smakuje jeszcze lepiej niż frytki. Do obiadu składającego z się z mielonych czy schabowych oraz surówki też będzie pasował.
Przepis na smakowite dufinki siostry Anastazji
Składniki:
-
400 g ugotowanych ziemniaków
-
2 duże jaja lub zamiennik
-
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
-
2 łyżki mleka lub napoju sojowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić dufinki? Siostra Anastazja zdradziła niezawodny przepis
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy widelca, praski lub maszynki do mięsa. Dodajemy do nich mleko olej i jaja, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy z niej niezbyt duże kulki.
Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju. Gdy dufinki się zrumienią, przenosimy je na bibułę lub ręcznik papierowy w celu odsączenia, a następnie — jeszcze ciepłe — podajemy. Świetnie smakują z dipem np. czosnkowym .
Wskazówka: zamieniając jaja na 6 łyżek aquafaby lub kleik sporządzony z 2 łyżek mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wrzątku oraz korzystając z roślinnego mleka, uzyskamy danie wegańskie.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne rarytasy w wykonaniu siostry Anastazji. Szczególnie polecamy jej znakomite ciasto migdałowe bez pieczenia . Być może skusi was też prosty patent na kotlety à la gołąbki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nigdy nie dodawaj go do ciasta na pierogi. Wyjdą twarde i niesmaczne
-
W dobę przetestowali słynne restauracje Magdy Gessler. Nie kryli zaskoczenia
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Wielka Księga Przepisów siostry Anastazji wyd. WAM