Smutne doniesienia o cenach chleba
Niestety, mamy smutne doniesienia o cenach chleba. Pieczywo jest coraz droższe, trzeba więc liczyć się z większymi, codziennymi wydatkami. W parze ze wzrostem cen pieczywa może też obniżyć się jego jakość. Dowiedzcie się jak odróżnić tradycyjny chleb, od tego niższej jakości.
Pieczywo większość z nas kupuje codziennie lub co drugi dzień. Jest to więc regularny, niemały wydatek. Zwłaszcza jeśli chcemy kupić chleb dobrej jakości, a nie z supermarketu. A pieczywo to tylko mały procent produktów, których potrzebujemy każdego dnia.
Smutne doniesienia o cenach chleba
Ceny pieczywa rosną, bo drożeje gaz, energia elektryczna, a także zboża. Jak powiedział cytowany przez „Fakt" prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, Stanisław Butka „Ceny już rosną z dnia na dzień i na pewno będą rosły".
Pod koniec sierpnia bieżącego roku w Polsce za najtańszy bochenek chleba trzeba było zapłacić 3,69 zł — podaje portal dlahandlu.pl. Ceny dobrej jakości chleba rzemieślniczego sięgają już kilkunastu złotych za bochenek.
Jak rozpoznać chleb dobrej jakości?
Najwartościowszy, bo najzdrowszy jest chleb wypiekany na zakwasie. Zazwyczaj jest on pieczony z mąki żytniej lub pszenno-żytniej. Często też z dodatkiem mąki z pełnego przemiału czy razowej. Taki chleb jest bogaty w witaminy z grupy B i błonnik, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, układ nerwowy i skórę. Długo też zachowuje świeżość.
Chleb pszenny, pieczony na drożdżach i wyglądający jak nadmuchany jest smaczny, tylko kiedy jest świeży. Ma też dość niską wartość odżywczą, bo do jego wypieku używa się białej mąki. Często też zawiera dodatki, np. barwniki, które dają klientowi złudzenie, że kupuje ciemne pieczywo.
Dobrej jakości chleb poznasz po krótkiej liście składników (jeśli oczywiście masz do niej dostęp). Mąka, zakwas, woda i sól, to wszystko, co jest potrzebne do wypieku chleba na zakwasie. Jeśli w opisie chleba znajdziesz też ulepszacze i barwniki, lepiej zrezygnuj z jego zakupu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczywo żytnie na zakwasie poznasz też po charakterystycznym, kwaskowym zapachu. Jest cięższe od puszystych wypieków, a w czasie krojenia lekko lepi się do noża. Jeśli chodzi o kolor, powinien być szaro-beżowy. Pieczywo o rudawym odcieniu zazwyczaj jest barwione karmelem.
A może sama zaczniesz wypiekać chleb? Możesz skorzystać z naszych przepisów, np. na domowy chleb albo na szybki chleb z orzechami włoskimi i żurawiną.
Źródło zdjęcia: canva/Deyan Georgiev/500px
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kobieta.interia