Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną
pixabay.com

Szybki chleb z orzechami włoskimi i żurawiną

Aromatyczny i świeży chleb domowy z żurawiną i orzechami, to zdrowy i pożywny dodatek do kanapek czy ciepłych dań obiadowych w każdej kuchni.

Szybki chleb z orzechami włoskimi i żurawiną

Jaki rodzaj chleba jest najzdrowszy?

Chleb i inne rodzaje pieczywa to nieodłączny element wielu posiłków w każdym domu. Często klasyfikujemy chleb na ten, który nam smakuje i ten, który jest po prostu zdrowy. Najlepsza sytuacją jest połączenie obydwu tych kwestii. Najbardziej popularne rodzaje chlebów to chleb pszenny, razowy, słonecznikowy, orkiszowy, gryczany, chleb tostowy, żytni. Ponadto duża oferta bułek, z przeróżnymi dodatkami, rogali i bagietek, sprawia, że ciężko jest wybrać ten, który dla nas będzie jednocześnie zdrowy i smaczny. Jeśli o zdrowie chodzi, warto przy wyborze pieczywa zwrócić uwagę na kilka kwestii:

  • w pieczywie razowym znajduje się więcej witamin, składników mineralnych i błonnika niż w pieczywie pszennym
  • im wyższa liczba w typie mąki, tym większa zawartość wartościowych składników dla organizmu
  • osoby chore na celiakię czy nadwrażliwe na gluten, powinny wybrać pieczywo kukurydziane, ryżowe, sojowe lub gryczane, a przede wszystkim te na zakwasie, bez glutenu
  • w składzie pieczywa powinny być tylko cztery pozycje: zakwas, mąka, woda i sól

Jakie dodatki można dodać do domowego chleba?

Dla wielu osób, nie ma niczego lepszego od kromki świeżego, ciepłego, domowego chleba. Pieczywo na szczęście jest takim produktem, który lubi różnego rodzaju dodatki, szczególnie te, wzmacniające jego zdrowotne właściwości. Do takich dodatków można zaliczyć wszelkiego rodzaju ziarna – słonecznik, orzechy, dynie, siemię lniane czy sezam. Z chlebem dobrze komponują się też rodzynki, żurawina czy daktyle.

Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną bez wyrabiania ciasta

Aromatyczny i świeży chleb domowy z żurawiną i orzechami, do zdrowy i pożywny dodatek do kanapek czy ciepłych dań obiadowych w każdej kuchni.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży lub 2 paczki drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej, chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 350 g wody

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Odstawić na 15 minut aż zaczną się pienić.
  • Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, rozczyn z drożdży, posiekane orzechy oraz żurawinę, wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
  • Następnie wlać letnią wodę i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką aby opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny o średnicy około 20 - 24 cm.
  • Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
  • Gdy piekarnik i garnek będą już gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 30 minut.
  • Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej).
  • Wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.

Następny artykuł