Smakosze.pl Przepisy Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę
canva/Yana Gayvoronskaya

Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę

26 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy na soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę, bo są naprawdę smaczne. A wszystko dzięki temu, że ciocia Mariola wpadła na pomysł, by dołożyć do nich trochę ryżu. Doskonale zastępuje on namoczoną i odciśniętą bułkę. Przekonajcie się o tym sami.

Kotlety mielone dość często goszczą na naszych stołach. Zwykle jest to wersja podstawowa, składająca się z mielonego mięsa, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka i przypraw. Jednak warto pokusić się o urozmaicenie tej klasycznej receptury, bo i efekty mogą wyjść nadzwyczaj smaczne.

Tak właśnie się stało, gdy ciocia Mariola wymyśliła, by zamiast bułki, dodać do mielonego mięsa trochę ugotowanego ryżu. Kotlety mielone z ryżem stały się niezwykle soczyste i bardzo delikatne w smaku. Uwielbiają je dorośli i dzieci.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone z ryżem?

Składniki:

  • 10 dag białego ryżu

  • 3 cebulki dymki

  • olej

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowego

  • 1 jajko

  • 1 łyżka ostrzejszej musztardy

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do panierowania

Przygotowanie kotletów mielonych z ryżem

Ryż opłucz, ugotuj na półmiękko i sypko w osolonym wrzątku. Odcedź nadmiar wody, przemieszaj widelce, wystudź.

Cebulki dymki oczyść, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wsyp posiekaną dymkę, krótko ją przesmaż. Przestudź, dodaj do mielonego mięsa razem z ryżem.

Do mielonego mięsa dodaj też jajko i musztardę, a także 2 łyżeczki suszonego majeranku, sporą ilość soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z przygotowanej masy zwilżonymi wodą dłońmi formuj nieduże kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce i smaż na patelni ze średnio rozgrzanym olejem, aż będą z obu stron jasnobrązowe.

Wskazówka:

Jeśli masa na kotlety mielone jest zbyt rzadka, dodaj do niej 2-3 łyżki tartej bułki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą , a także na mielone z pieczarkami i serem .

ryż do kotletów
canva/undefined undefined

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy