Jak wykorzystać papierówki? Zdradzamy najlepsze patenty
Ktoś pamięta jeszcze specjał ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać papierówki? Zdradzamy wam najlepsze patenty na przerobienie tych pysznych, ale niezbyt trwałych jabłek. Będą doskonałe do zimowych ciast, deserów i nie tylko. Nie pozwól im się zmarnować.
Papierówki to stara odmiana wczesnych jabłek deserowych uprawianych na całej półkuli północnej. Kiedyś bardzo popularne w Polsce, teraz pozostały już tylko w starych ogrodach. Owocują zwykle bardzo obficie i dojrzewają już w połowie lipca. Są nieduże, dość niepozorne z wyglądu, jednak doskonałe w smaku. Gdy nie są mocno dojrzałe, mają kwaskowy smak i dużą chrupkość. Lecz w miarę dojrzewania szybko robią się kruche i słodkie.
Ponieważ papierówki mają bardzo cienką skórkę, nie są zbyt trwałe. Szybko brązowieją, nie bardzo nadają się do transportu. W zwykłej chłodni można je przechowywać do 3 tygodni, a w profesjonalnej z kontrolowaną atmosferą do 6 tygodni. Gdy jednak obrodziły w twoim ogrodzie lub zostałeś nim obdarowany, nie pozwól im się zmarnować. Sprawdź, jak wykorzystać papierówki.
Na co można przerobić papierówki?
Oczywiście najsmaczniejsze i najwartościowsze są papierówki jedzone na przekąskę. Można z ich dodatkiem przygotować racuchy czy wątróbkę, a także zapiekać je np. ze słodkim farszem. Gdy jednak macie ich więcej, warto przetworzyć je zawczasu, by się nie zepsuły. Te jabłka o kruchym miąższu doskonale nadają się na różne przetwory. Co można z nich zrobić?
Papierówki doskonale nadają się na mus. Po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych wystarczy je wrzucić do rondla i gotować na małym ogniu, aż się rozpadną na jednolitą masę. Zwykle trwa to nie dłużej niż pół godziny. Potem gorącym musem należy napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić, ustawić na pokrywkach i pozostawić do wystygnięcia.
Te wczesne jabłka będą też idealne do zimowych ciast, np. szarlotki, jabłecznika. Obierz je tylko i oczyść z gniazd nasiennych, a potem zetrzyj na dużych oczkach. Od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Tak przygotowaną, jabłkową masę upchnij ciasno w słoikach. Możesz dodać trochę cukru, ale nie jest to konieczne. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut.
Jeszcze prościej zrobisz z papierówek naturalny kompot. Owoce obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki. Cząstki jabłek ułóż ciasno w słoiku, szczelnie zakręć. Pasteryzuj w piekarniku lub w garnku z wodą 15 minut. Skórki z papierówek można przerobić na ocet jabłkowy lub ususzyć je i dodawać do herbaty. Nadadzą jej doskonałego aromatu.
Jak wykorzystać przetwory z papierówek?
Mus jabłkowy, podobnie jak naturalny, papierówkowy kompot można jeść na deser. Jest idealny dla maluchów i dla osób starszych. Można nim smarować naleśniki, omlety, gofry, a także użyć go do przygotowania różnych deserów.
Jabłka na szarlotkę wyłóż na zrumieniony, kruchy spód, posyp kruszonką i upiecz. Błyskawicznie przygotujesz pyszne ciasto. Tak przygotowane jabłka możesz też wykorzystać jako nadzienie do rogalików, bułeczek czy pierogów.
Na naszej stronie znajdziesz przepis na racuchy z jabłkami, a także na szarlotkę z owsianą kruszonką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica bez smażenia zapiekana w kajzerce. Łatwy i tani sposób na szybkie i pożywne śniadanie
Krokiety z mięsem z rosołu. Tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia