Smakosze.pl
jak wykorzystać papierówki

canva/jonnysek

Jak wykorzystać papierówki? Zdradzamy najlepsze patenty

26 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ktoś pamięta jeszcze specjał ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać papierówki? Zdradzamy wam najlepsze patenty na przerobienie tych pysznych, ale niezbyt trwałych jabłek. Będą doskonałe do zimowych ciast, deserów i nie tylko. Nie pozwól im się zmarnować.

Papierówki to stara odmiana wczesnych jabłek deserowych uprawianych na całej półkuli północnej. Kiedyś bardzo popularne w Polsce, teraz pozostały już tylko w starych ogrodach. Owocują zwykle bardzo obficie i dojrzewają już w połowie lipca. Są nieduże, dość niepozorne z wyglądu, jednak doskonałe w smaku. Gdy nie są mocno dojrzałe, mają kwaskowy smak i dużą chrupkość. Lecz w miarę dojrzewania szybko robią się kruche i słodkie.

Kawa na zimno z sokiem pomarańczowym

Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet

CZYTAJ DALEJ

Ponieważ papierówki mają bardzo cienką skórkę, nie są zbyt trwałe. Szybko brązowieją, nie bardzo nadają się do transportu. W zwykłej chłodni można je przechowywać do 3 tygodni, a w profesjonalnej z kontrolowaną atmosferą do 6 tygodni. Gdy jednak obrodziły w twoim ogrodzie lub zostałeś nim obdarowany, nie pozwól im się zmarnować. Sprawdź, jak wykorzystać papierówki.

Na co można przerobić papierówki?

Oczywiście najsmaczniejsze i najwartościowsze są papierówki jedzone na przekąskę. Można z ich dodatkiem przygotować racuchy czy wątróbkę, a także zapiekać je np. ze słodkim farszem. Gdy jednak macie ich więcej, warto przetworzyć je zawczasu, by się nie zepsuły. Te jabłka o kruchym miąższu doskonale nadają się na różne przetwory. Co można z nich zrobić?

Papierówki doskonale nadają się na mus. Po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych wystarczy je wrzucić do rondla i gotować na małym ogniu, aż się rozpadną na jednolitą masę. Zwykle trwa to nie dłużej niż pół godziny. Potem gorącym musem należy napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić, ustawić na pokrywkach i pozostawić do wystygnięcia.

Te wczesne jabłka będą też idealne do zimowych ciast, np. szarlotki, jabłecznika. Obierz je tylko i oczyść z gniazd nasiennych, a potem zetrzyj na dużych oczkach. Od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Tak przygotowaną, jabłkową masę upchnij ciasno w słoikach. Możesz dodać trochę cukru, ale nie jest to konieczne. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut.

Jeszcze prościej zrobisz z papierówek naturalny kompot. Owoce obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ósemki. Cząstki jabłek ułóż ciasno w słoiku, szczelnie zakręć. Pasteryzuj w piekarniku lub w garnku z wodą 15 minut.

Skórki z papierówek można przerobić na ocet jabłkowy lub ususzyć je i dodawać do herbaty. Nadadzą jej doskonałego aromatu.

Jak wykorzystać przetwory z papierówek?

Mus jabłkowy, podobnie jak naturalny, papierówkowy kompot można jeść na deser. Jest idealny dla maluchów i dla osób starszych. Można nim smarować naleśniki, omlety, gofry, a także użyć go do przygotowania różnych deserów.

Jabłka na szarlotkę wyłóż na zrumieniony, kruchy spód, posyp kruszonką i upiecz. Błyskawicznie przygotujesz pyszne ciasto. Tak przygotowane jabłka możesz też wykorzystać jako nadzienie do rogalików, bułeczek czy pierogów.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na racuchy z jabłkami, a także na szarlotkę z owsianą kruszonką.

jak wykorzystać papierówki

canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

mirabelka

Produkty

Intrygujący sposób na wykorzystanie liści mirabelki. Z drzewka wykorzystać można nie tylko owoce

Czytaj więcej >

Produkty

Czy arbuz jest owocem, czy warzywem? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć

Czytaj więcej >
Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Produkty

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Czytaj więcej >
biała czekolada

Produkty

Czy biała czekolada może być nazywana "czekoladą"? Poznaliśmy odpowiedź na odwieczne pytanie

Czytaj więcej >
pomarańcze

Produkty

Jak wybrać w sklepie najlepsze pomarańcze? Wystarczy dokładnie przyjrzeć się ich skórce

Czytaj więcej >
Bób jada się ze skórką czy bez?

Produkty

Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę

Czytaj więcej >