Wybitne kotlety mielone z niespodzianką są lepsze niż tradycyjne. Najsmaczniejsza propozycja na obiad
Kotlety mielone z niespodzianką są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Danie zaskoczy każdego soczystym mięsem doprawionym natką pietruszki i wybitnym farszem z pieczarek, sera i cebuli. Poznaj przepis na kotlety mielone z niespodzianką, nie ma lepszych.
Kotlety mielone z niespodzianką są o wiele smaczniejsze od tych przygotowywanych tradycyjnie. Pyszny farsz z pieczarek i sera sprawia, że kotlety są bardzo soczyste i pełne smaku, koniecznie musisz ich spróbować. Do kotletów podaj ulubione dodatki, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Do kotletów mielonych z niespodzianką potrzebujesz kilku prostych składników, w tym pieczarki, cebulę, ser i natkę pietruszki. Do mięsa dosypuję również szczyptę suszonego majeranku, który nadaje wspaniały aromat i rewelacyjnie łączy się z resztą składników.
Kotlety mielone z niespodzianką smażę na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu, dzięki czemu każdy kotlet jest soczysty w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Nie dolewam oleju, kiedy kotlety są na patelni, ponieważ zimny tłuszcz wchłaniany jest przez mięso, przez co kotlety są później bardzo tłuste.
Pyszne kotlety mielone z niespodzianką, czyli z farszem z sera i pieczarek
Składniki na 3- 4 porcje:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
jajko
100 g pieczarek
kawałek żółtego sera typu gouda
pęczek natki pietruszki
szczypta majeranku suszonego
cebula
łyżka masła
sól, pieprz
pół czerstwej kajzerki
kilka łyżek mleka
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z serem i pieczarkami? Pyszna niespodzianka zachwyci każdego smakosza
Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku, posiekaj drobno cebulę, natkę pietruszki, pokrój pieczarki, zetrzyj ser. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów odparuje, odstaw.
Mięso mielone przełóż do większej miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą kajzerkę, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę majeranku, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Urwij kawałek masy mięsnej i rozpłaszcz. Włóż pieczarki z cebulą, oprósz startym serem i przykryj kolejną porcją mięsa, następnie uformuj kotleta.
Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15 minut. Do kotletów mielonych z niespodzianką podaj buraki z chrzanem lub ogórki kiszone. Gorąco polecam również kremowe puree ziemniaczane, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt
Klaudyna jest mistrzynią robienia ogórków kiszonych. Wyjawiła, co dorzuca do słoika
Źródło: swojskiejedzonko.com