Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniu
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Łącząc pełen aromatu tarty ser i jajeczny sos z delikatnym drobiowym mięsem, uzyskamy przyjemnie rozpływający się w ustach posiłek. Nikt mu się nie oprze.
Zazwyczaj kotlety mielone przygotowujemy z mięsa wieprzowego czy mieszanego wołowo-wieprzowego. Czasem jednak warto sięgnąć po nieco delikatniejsze mięso drobiowe. Dodając do niego ulubiony żółty ser oraz majonez uzyskamy soczyste i pełne aromatu danie, które skusi każdego domownika. Spróbujecie?
Przepis na soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem
Składniki:
-
800 g mielonego mięsa z kurczaka
-
250 g tartego żółtego sera
-
50 g domowego majonezu
-
2 ząbki czosnku lub czubata łyżeczka czosnku granulowanego
-
20 g mąki pszennej
-
1 jajo
-
1 pęczek natki pietruszki
-
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
olej rzepakowy do smażenia
Zrobienie soczystych kotletów mielonych z żółtym serem i majonezem jest bardzo proste. Ich smak zachwyca
Mięso mielone przenosimy do dużej miski. Wbijamy jajo, po czym doprawiamy słodką papryką, świeżo zielonym pieprzem i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną zieleninę, ser żółty, mąkę oraz majonez.
Masę starannie wyrabiamy, a następnie formujemy z niej podłużne, nieco spłaszczone kotlety. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju i smażymy przygotowane porcje mięsa na średnim ogniu. Gdy będą rumiane, zdejmujemy je z patelni i podajemy.
Danie najlepiej smakuje z purée ziemniaczanym oraz surówką. Do soczystych kotletów mielonych z żółtym serem i majonezem pasował będzie np. przysmak z porem i kapustą lub pikantna marchewka z odrobiną chrzanu .
Wskazówka: jeżeli chcemy, by kotlety były jeszcze bardziej wyraziste, możemy zastąpić natkę pietruszki odrobiną aromatycznego domowego maggi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajka sadzone w grzance. Sprytny patent na przepyszne śniadanie
-
Praktyczne zastosowania skórki z banana. Więcej jej nie wyrzucisz
-
Najprostszy i najszybszy patent na faszerowane pieczarki. Najlepsza przekąska na każdą okazję