Smakosze.pl
Biszkopt

canva/Jannoon028, Getty Images

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

26 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Biszkopt wymaga odrobiny doświadczenia i pewności siebie podczas przygotowania. Jeśli chcesz, aby równomiernie wyrósł i był puszysty jak chmurka, wlej do ciasta odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu będzie także wilgotny, a podczas krojenia nie rozkruszy się.

Biszkopt stanowi bardzo ważny element praktycznie każdego tortu oraz wielu innych ciast. Bez niego krem oraz inne dodatki zwyczajnie rozpłynęłyby się w tortownicy.

Sok z cytryny działa, jak wzmacniacz proszku do pieczenia, który wydziela dzięki niemu znacznie więcej gazów. Taki biszkopt ma większą objętość i jest jeszcze bardziej delikatny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na puszysty biszkopt

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej. Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki mąki

  • 6 jajek

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny oraz proszkiem do pieczenia. Odstaw je na chwile, aby wyrosły. Białka wlej do dużej miski.

Sałatka z ogórków kiszonych

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

CZYTAJ DALEJ

Zacznij ubijać je mikserem na sztywną pianę. Cały czas stopniowo wsypuj cukier. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wlej do białek żółtka i wymieszaj je bardzo ostrożnie szpatułką.

Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę oraz wlej olej. Po wymieszaniu ciasta przelej je do formy z wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz biszkopt w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego.

Biszkopt

Źródło: canva/ ASIFE, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >