Strzelczyk pokazał, jak robi aromatycznego kurczaka z ziemniakami. Aż trudno uwierzyć, że to danie jednogarnkowe
Masz ochotę na wykwintne, a zarazem proste danie? Tomasz Strzelczyk zdradził na nie swój sposób. Choć trudno w to uwierzyć, ten pieczony kurczak z ziemniakami jest daniem jednogarnkowym. Dzięki temu unikasz zbędnego bałaganu w kuchni, a przy tym zyskujesz przepyszny obiad.
Ten obiad jednogarnkowy to hit
Obiady jednogarnkowe są bardzo popularne w wielu polskich domach. Dzięki nim zaoszczędzamy mnóstwo energii i zachodu. Strzelczyk pokazał, że danie z jednego garnka nie musi zawsze przyjmować takiej samej formy. Jego sposób na kurczaka wprost powala na kolana.
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, to uwielbiany kucharz. Jego przepisy są proste, a zarazem zaskakujące i nowatorskie. Potrawa jego pomysłu niemal nie ma prawa się nie udać. Przekonajcie się o tym, robiąc jego obiad jednogarnkowy z kurczakiem i ziemniakami.
Przepis na obiad jednogarnkowy od Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki pasty ajwar
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 ml zimnej wody
Tak Strzelczyk robi swój jednogarnkowy obiad
Ziemniaki na obiad jednogarnkowy obierz i opłucz w zimnej wodzie . Pokrój warzywa w grubszą kostkę. W międzyczasie na głębokiej patelni (której można używać także w piekarniku) zacznij rozgrzewać 3-4 łyżki oleju. Przygotowane ziemniaki wrzuć na gorący tłuszcz i zrumień, od czasu do czasu mieszając .
Podsmażone ziemniaki przełóż do osobnej miski . Na ten sam tłuszcz od razu wyłóż ćwiartki kurczaka skórą do dołu. Kiedy nabiorą rumianego koloru, przewróć je na drugą stronę . Na koniec przełóż je na talerz i wyłącz gaz pod patelnią.
W osobnej misce przygotuj marynatę do obiadu jednogarnkowego . W tym celu wymieszaj ajwar z koncentratem pomidorowym. Dołóż zioła prowansalskie, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek . Obficie dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.
Do marynaty zacznij stopniowo dodawać zimną wodę . Kiedy osiągnie konsystencję lejącego ciasta naleśnikowego, dodaj jej połowę do podsmażonych ziemniaków . Warzywa przełóż z powrotem na patelnią, przykryj je pokrojoną w pióra cebulą.
Udka z kurczaka do obiadu jednogarnkowego ponacinaj w poprzek z wierzchu i od spodu . Przełóż je do miski po ziemniakach i wymieszaj z pozostałą częścią marynaty. Mięso rozłóż na przygotowanych wcześniej warzywach . Składniki polej resztką sosu.
Patelnię przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Jeśli nie masz patelni, którą możesz włożyć do piecyka, przełóż całość do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową . Piecz przez ok. 90 minut. Po upływie tego czasu aromatyczny obiad jednogarnkowy gotowy jest do podania . Ten obiad będzie smakował doskonale z sałatką buraczaną Strzelczyka . Ta rozgrzewająca zupa smakuje wybitnie, a kosztuje grosze .