Strzelczyk w kilka chwil zrobił rozgrzewającą zupę. Smak powala na kolana, a składniki kosztują grosze
Prosta zupa Tomasza Strzelczyka zachwyci nawet wybrednych. Rozgrzewa i syci, a robi się ją bardz szybko. Składniki też są tanie, a jeden z nich szczególnie lubię. Polecam spróbować tej jesieni.
Zupa, która rozgrzewa
W chłodny dzień talerz ciepłej zupy z pysznymi dodatkami potrafi poprawić humor. Strzelczyk wie o tym doskonale i proponuje prostą, a jednocześnie zachwycającą potrawę. Z jej zrobieniem poradzą sobie nawet mało doświadczone w gotowaniu osoby.
Wystarczy bowiem sporządzić wywar, dodać zrumieniony boczek z cebulką i już w zupie ugotować dodatek, który dla wielu z nas nieodłącznie wiąże się z dzieciństwem. Co to takiego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Opanieruj, usmaż i włóż do słoika. Te marynowane grzyby to w górach prawdziwy hitZnakomita zupa Strzelczyka z boczkiem
Sekretem tej potrawy są domowe kluski kładzione. Ugotowany w wywarze mączny rarytas doskonale pasuje do pysznie zrumienionego boczku i pełnego smaku warzywnego bulionu. Warto zrobić, bo wszystko kosztuje grosze.
Składniki na zupę:
- 2 litry wody
- 400 g świeżego boczku
- 4 średnie ziemniaki
- 2 niezbyt duże marchewki
- 1 średnia pietruszka
- pół większego selera
- biała część niewielkiego pora
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- pół małego pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na kluski:
- 1 duże jajko
- 3 łyżki wody
- 30-40 g mąki pszennej
- szczypta soli
Do wykonania tej zupy wiele nie trzeba, a w prostocie dania Strzelczyka tkwi siła. Przypomina ono rosół i podobnie jak on potrafi postawić na nogi. Zobaczcie jak zrobić ten jesienny skarb.
Jak zrobić zupę z kluseczkami? Danie Strzelczyka zachwyca
Zaczynam od nastawienia warzywnego wywaru. Umyte i obrane jarzyny, tnę na mniejsze kawałki i wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim umieszczam w garnku i zalewam zimną wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję około 30 minut.
Ziemniaki kroję w kostkę. Podobnie postępuję z cebulą, a czosnek siekam. Oczyszczony ze skóry boczek także rozdrabniam i wrzucam na suchą patelnię. Wytapiam go, a gdy już uwolni nieco tłuszczu, dodaję cebulę. Smażę dalej na niezbyt mocnym ogniu, aż warzywo się zeszkli, a mięso całkiem zmięknie.
Wtedy wrzucam czosnek, by po chwili zdjąć patelnię z kuchenki. Gdy wywar już będzie gotowy — usuwam z niego jarzyny. Marchewkę odkładam na bok — dodam ją na sam koniec, pokrojoną w kostkę.
W garnku z bazą na zupę umieszczam ziemniaki i zawartość patelni. Gotuję, aż bulwy zmiękną, a w międzyczasie sporządzam kluski. Będę je gotowała wraz z pozostałymi składnikami.
Jak zrobić kluski kładzione do zupy?
Do miseczki wbijam jajko i roztrzepuję je wraz z wodą i solą. Teraz stopniowo dodaję mąkę pszenną. Ciasto nie może być zbyt gęste, ale też nie powinno zbyt swobodnie spływać z łyżki.
Gdy już nie będzie w nim grudek, przy pomocy łyżki niewielkie porcje wrzucam wprost do garnka z zupą. Po kilku minutach będą gotowe. Zupę Strzelczyka podaję, gdy zmiękną również ziemniaki. Doprawiam ja wcześniej majerankiem i posypuję natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rozgrzewające dania. Sprawdźcie jak zrobić znakomitą zupę pomidorową z soczewicą — syci na długie godziny. Być może zainteresuje was też receptura na pyszny rosół w wersji z imbirem.