Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na pieczeń rzymską. W tym roku podam taką na Wielkanoc
Pieczeni rzymskiej nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak ta w wydaniu Tomasza Strzelczyka wychodzi, że palce lizać. Dlatego polecam najlepszy przepis na to danie od znanego kucharza. W tym roku właśnie taką pieczeń rzymską przyrządzę na Wielkanoc.
Pieczeń rzymska od Tomasza Strzelczyka na Wielkanoc
Pieczeń rzymska, zwana też klopsem smakuje na obiad i można ją też jeść z pieczywem. Często w jej smakowitym wnętrzu można znaleźć kolorowe warzywa. Mięso pełne wyrazistych przypraw smakuje znakomicie. Natomiast Tomasz Strzelczyk pieczeń rzymską robi z jajkiem. Danie dzięki temu prezentuje się wybornie i pysznie smakuje.
Przepis jest prosty w wykonaniu, dlatego w tym roku podam pieczeń rzymską od Strzelczyka na Wielkanoc. Jestem pewna, że danie zrobi wrażenie na domownikach. Wypróbujcie i wy tę recepturę od znanego kucharza. Znajdziecie ją na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić pieczeń rzymską z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- jajko do smarowania
- natka pietruszki
- 8 jajek na twardo
Cebulę siekamy i podsmażamy, a mięso mielimy w maszynce. Dodajemy do niego usmażoną cebulę, starty czosnek, ostrą musztardę, chrzanu, majeranek i pieprz ziołowy . Do tego czarny pieprz, sól i wbijamy jajka. Składniki dokładnie mieszamy i gotujemy jajka na twardo.
Foremki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wkładamy jedną warstwę mięsa, wciskamy w nie jajka na twardo i dokładamy drugą warstwę mięsa. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60 minut.
Pieczeń rzymska pełna smaku
Pieczeń rzymska wychodzi bardzo delikatna i apetyczna. Dodatek jajka nadaje jej jeszcze lepszego smaku i sprawi, że chętnie sięgamy po to dnie . Będzie ono idealne na wielkanocny obiad. Pieczeń rzymską można jeść też na zimno.
Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Dlatego polecam przepis Tomasza Strzelczyka na te znakomite danie . Przyrządź je na Wielkanoc, a zachwytów nad pieczenią nie będzie końca. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szynkę w galarecie na Wielkanoc. Podawaliśmy też przepis na znakomity i efektowny sernik z rosą.