Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na pieczeń rzymską. W tym roku podam taką na Wielkanoc
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na pieczeń rzymską. W tym roku podam taką na Wielkanoc

20 marca 2024

Pieczeni rzymskiej nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak ta w wydaniu Tomasza Strzelczyka wychodzi, że palce lizać. Dlatego polecam najlepszy przepis na to danie od znanego kucharza. W tym roku właśnie taką pieczeń rzymską przyrządzę na Wielkanoc.

Pieczeń rzymska od Tomasza Strzelczyka na Wielkanoc

Pieczeń rzymska, zwana też klopsem smakuje na obiad i można ją też jeść z pieczywem. Często w jej smakowitym wnętrzu można znaleźć kolorowe warzywa. Mięso pełne wyrazistych przypraw smakuje znakomicie. Natomiast Tomasz Strzelczyk pieczeń rzymską robi z jajkiem. Danie dzięki temu prezentuje się wybornie i pysznie smakuje.

Przepis jest prosty w wykonaniu, dlatego w tym roku podam pieczeń rzymską od Strzelczyka na Wielkanoc. Jestem pewna, że danie zrobi wrażenie na domownikach. Wypróbujcie i wy tę recepturę od znanego kucharza. Znajdziecie ją na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

pieczeń rzymska
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Zrób ciasto i przelej przez łyżkę cedzakową. Ktoś za ten patent powinien dostać nagrodę
10 produktów zakazanych w cukrzycy. Diabetolodzy nie mają wątpliwości

Jak zrobić pieczeń rzymską z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • jajko do smarowania
  • natka pietruszki
  • 8 jajek na twardo

Cebulę siekamy i podsmażamy, a mięso mielimy w maszynce. Dodajemy do niego usmażoną cebulę, starty czosnek, ostrą musztardę, chrzanu, majeranek i pieprz ziołowy . Do tego czarny pieprz, sól i wbijamy jajka. Składniki dokładnie mieszamy i gotujemy jajka na twardo.

Foremki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wkładamy jedną warstwę mięsa, wciskamy w nie jajka na twardo i dokładamy drugą warstwę mięsa. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60 minut.

Pieczeń rzymska pełna smaku

Pieczeń rzymska wychodzi bardzo delikatna i apetyczna. Dodatek jajka nadaje jej jeszcze lepszego smaku i sprawi, że chętnie sięgamy po to dnie . Będzie ono idealne na wielkanocny obiad. Pieczeń rzymską można jeść też na zimno.

Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Dlatego polecam przepis Tomasza Strzelczyka na te znakomite danie . Przyrządź je na Wielkanoc, a zachwytów nad pieczenią nie będzie końca. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szynkę w galarecie na Wielkanoc. Podawaliśmy też przepis na znakomity i efektowny sernik z rosą.

pieczeń rzymska
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Dodaj to do mięsa i wymieszaj. Z tym dodatkiem mielone są jeszcze bardziej soczyste, robię tak od lat
Zalewam coca - colą skrzydełka i wrzucam je na patelnię. Ten obiad jest hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy