Zalewam coca - colą skrzydełka i wrzucam je na patelnię. Ten obiad jest hitem w moim domu
Ten przepis nie wykrada może tajemnicy jedenastu sekretnych ziół i przypraw dodawanych do panierki w KFC, ale pozwala przyrządzić co najmniej równie pyszne skrzydełka kurczaka w domu. Dodatki, w tym cola, sprawiają, że mięsne kawałki są niezwykle chrupiące i złociste. To świetny pomysł na obiad.
Sekretne dodatki
Jest wiele przepisów na skrzydełka naśladujące te, które spotykamy w znanej sieci barów. Niektóre próbują zbliżać się smakiem do opatentowanej mieszanki dodatków, inne proponują po prostu podobną wersję dania z kurczaka. Ten przepis należy do tych drugich. Miesza on składniki w takiej kombinacji, że efektem są skrzydełka pełne smaku, chrupkie i po prostu pyszne.
Cola, zdaniem niektórych nieodłączny element wizyty w barze fast food, jest tu podawana nie jako napój, ale dodawana na patelnię. To dzięki niej możemy udusić kurczaka na miękko, ale w chrupiącej skorupce. Choć metoda wygląda, delikatnie mówiąc, nietypowo, warto ją wypróbować.
Gessler bije na alarm. Oto najgorszy, niedopuszczalny składnik żurkuChrupiące skrzydełka
Ten przepis byłby najpełniejszy w wersji, w której do sosu możemy dostać melasę cukrową. Ten mniej słodki, ale bardziej głęboki w smaku produkt uboczny przy wytwarzaniu cukru jest dość trudno dostępny w polskich sklepach. Dlatego zamieniamy go na cukier trzcinowy. Można też użyć miodu, jak proponuje kanał Appetizing meat recipes, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje.
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła
- 40 ml ketchupu
- 40 ml sosu sojowego
- Łyżka musztardy
- Łyżka cukru trzcinowego demerara
- ½ szklanki coli
- Sól, pieprz
Przygotowujemy skrzydełka w coli
Skrzydełka dokładnie myjemy, rozkrawamy na połowy w miejscu stawu i wkładamy do dużej miski. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 1,5 l wody i zalewamy kurczaka. Miskę odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
Kurczaka odcedzamy, płuczemy i zalewamy marynatą. Na patelni rozgrzewamy masło. Możemy połowę zastąpić olejem, wtedy masło nie będzie się przypalać. Obsmażamy każde skrzydełko z obu stron, aż będzie złociste, przyprawiając solą i pieprzem do smaku.
W miseczce łączymy wszystkie pozostałe składniki oprócz masła i coli. Mieszamy na gładki sos i zalewamy kurczaka na patelni. Dokładnie mieszamy i smażymy dalej.
Po kilku minutach na patelnię wlewamy colę. Patelnię przykrywamy i dusimy kurczaka przez ok. 15 minut. Najlepiej podawać go z domowymi frytkami.
Wypróbuj też przepisy na zupę z czosnku niedźwiedziego i doskonałą wątróbkę.