Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zalewam coca - colą skrzydełka i wrzucam je na patelnię. Ten obiad jest hitem w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.03.2024 13:56

Zalewam coca - colą skrzydełka i wrzucam je na patelnię. Ten obiad jest hitem w moim domu

zalewanie skrzydełek colą
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes

Ten przepis nie wykrada może tajemnicy jedenastu sekretnych ziół i przypraw dodawanych do panierki w KFC, ale pozwala przyrządzić co najmniej równie pyszne skrzydełka kurczaka w domu. Dodatki, w tym cola, sprawiają, że mięsne kawałki są niezwykle chrupiące i złociste. To świetny pomysł na obiad.

Sekretne dodatki

Jest wiele przepisów na skrzydełka naśladujące te, które spotykamy w znanej sieci barów. Niektóre próbują zbliżać się smakiem do opatentowanej mieszanki dodatków, inne proponują po prostu podobną wersję dania z kurczaka. Ten przepis należy do tych drugich. Miesza on składniki w takiej kombinacji, że efektem są skrzydełka pełne smaku, chrupkie i po prostu pyszne.

Cola, zdaniem niektórych nieodłączny element wizyty w barze fast food, jest tu podawana nie jako napój, ale dodawana na patelnię. To dzięki niej możemy udusić kurczaka na miękko, ale w chrupiącej skorupce. Choć metoda wygląda, delikatnie mówiąc, nietypowo, warto ją wypróbować.

smażenie kurczaka
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes
Gessler bije na alarm. Oto najgorszy, niedopuszczalny składnik żurku

Chrupiące skrzydełka

Ten przepis byłby najpełniejszy w wersji, w której do sosu możemy dostać melasę cukrową. Ten mniej słodki, ale bardziej głęboki w smaku produkt uboczny przy wytwarzaniu cukru jest dość trudno dostępny w polskich sklepach. Dlatego zamieniamy go na cukier trzcinowy. Można też użyć miodu, jak proponuje kanał Appetizing meat recipes, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła
  • 40 ml ketchupu
  • 40 ml sosu sojowego
  • Łyżka musztardy
  • Łyżka cukru trzcinowego demerara
  • ½ szklanki coli
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy skrzydełka w coli

Skrzydełka dokładnie myjemy, rozkrawamy na połowy w miejscu stawu i wkładamy do dużej miski. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 1,5 l wody i zalewamy kurczaka. Miskę odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.

Kurczaka odcedzamy, płuczemy i zalewamy marynatą. Na patelni rozgrzewamy masło. Możemy połowę zastąpić olejem, wtedy masło nie będzie się przypalać. Obsmażamy każde skrzydełko z obu stron, aż będzie złociste, przyprawiając solą i pieprzem do smaku.

W miseczce łączymy wszystkie pozostałe składniki oprócz masła i coli. Mieszamy na gładki sos i zalewamy kurczaka na patelni. Dokładnie mieszamy i smażymy dalej. 

Po kilku minutach na patelnię wlewamy colę. Patelnię przykrywamy i dusimy kurczaka przez ok. 15 minut. Najlepiej podawać go z domowymi frytkami.

Wypróbuj też przepisy na zupę z czosnku niedźwiedziego i doskonałą wątróbkę.

duszenie kurczaka w coli
fot. youtube.com/appetizing.meat.recipes