Strzelczyk pokazał wszystkim swój patent na krokiety. Nie trzeba ich nawet zawijać
Dla Tomasza Strzelczyka liczy się przede wszystkim smak. Jego podstawowe kryterium z całą pewnością spełniają pyszne krokiety bez zawijania. Ziemniaczano-pieczarkowe paluchy zachwycają chrupiącą warstwą wierzchnią i kremowym wnętrzem. Takie krokiety są idealnym sposobem na smakowity obiad.
Do krokietów bez zawijania Tomasza Strzelczyka (którego powyższe zdjęcie pochodzi z serwisu YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA) wystarczy kilka prostych składników. Zapewne niektóre z nich masz już w swojej kuchni. Przepisy znanego kucharza dzięki swej prostocie urzekają internautów. Koniecznie do nich dołącz i przygotuj krokiety bez zawijania już dziś.
Przepis na krokiety bez zawijania Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
350 g pieczarek
-
1 cebula
-
1 jajko
-
1 ząbek czosnku
-
3-4 łyżki mąki pszennej
-
masło
-
olej
-
duża szczypta tymianku
-
sól, pieprz do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia
Chrupiące krokiety bez zawijania według Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Pieczarki do krokietów bez zawijania oczyść i zetrzyj na grubych oczkach tarki . W międzyczasie zacznij powoli rozgrzewać patelnię . Wlej na nią odrobinę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzuć starte pieczarki . Podsmażaj je przez kilka minut, aż odparuje cała woda z grzybów.
Cebulę do krokietów zawijanych Tomasza Strzelczyka pokrój w kostkę . Do odparowanych porządnie pieczarek dodaj kolejną porcję masła, a następnie posiekaną cebulę . Na koniec do smażących się warzyw zetrzyj również ząbek czosnku . Całość przypraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem i podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
Ugotowane w osolonej wodzie i przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je za pomocą tłuczka . Dodaj do nich zrumienioną zawartość patelni . Przemieszaj składniki na krokiety bez zawijania, a następnie wbij do nich jajko, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj całość . Z powstałej masy na podsypanym mąką blacie formuj niewielkie paluchy .
Krokiety bez zawijania Tomasza Strzelczyka obtocz równomiernie w bułce tartej . Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po zdjęciu z patelni smakowite paluchy gotowe są do podania . Prosty obiad z ziemniaków to nie pierwszyzna dla Tomasza Strzelczyka . Kucharz zna również smakowity sposób na filet z kurczaka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
W żadnej restauracji nie serwują tak pysznej surówki. Zrobisz ją w mgnieniu oka z 2 warzyw
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA