Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął filety z kurczaka i pokazał na co go stać. Wyjątkowe nadzienie jest godne podziwu

Strzelczyk wziął filety z kurczaka i pokazał na co go stać. Wyjątkowe nadzienie jest godne podziwu

Roladki z piersi kurczaka Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Roladki z piersi kurczaka są proste w przygotowaniu i efektowne. Znakomity farsz z pieczarek i sera zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka doskonale pasuje do delikatnego mięsa drobiowego. Musicie spróbować — bliscy zjedzą ze smakiem i poproszą o dokładkę.

Mięso nadziane fantastycznym, dobrze doprawionym farszem spodoba się wielu smakoszom. Tomasz Strzelczyk postawił na dobrze znane połączenie grzybów i sera żółtego, a ziołami i czosnkiem dodatkowo podkreślił ich smak. Całość smakuje obłędnie.

Przepis na roladki z piersi kurczaka Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 3-4 piersi kurczaka

  • 300 g pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 130-150 g sera żółtego

  • 4 jaja

  • 30 g majonezu, najlepiej domowego

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 płaska łyżeczka chili (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić roladki z piersi kurczaka? Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent

Zaczynamy od pokrojenia i podsmażenia pieczarek. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość potem trzeba będzie przestudzić. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach. Łączymy go z posiekaną natką pietruszki oraz majonezem.

Gdy zawartość patelni stygnie, przygotowujemy kurczaka. Oczyszczamy go z błon i kawałków tłuszczu oraz kroimy na cienkie plasterki. Delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka. Farsz w misce mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy solą i ewentualnie chili.

Formujemy roladki, każdorazowo zaczynając od oprószenia kawałków kurczaka solą i pieprzem. Ilość farszu, jaką zamkniemy w mięsie, jest dowolna, lecz warto zadbać, by nie było do zbyt mało ani za dużo — roladki wtedy wyjdą bez smaku lub rozpadną się.

Gotowe mięsne zawijasy obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niezbyt dużym ogniu po 6-7 minut na stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z kurczakiem. Polecamy delikatne maślankowe kotlety z drobiowej piersi oraz prostą i pełną smaku domową chińszczyznę. Oba dania z pewnością przypadną do gustu waszej rodzinie.

Roladki z piersi kurczaka Tomasza Strzelczyka są pyszne
canva/Yancho Zapryanov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA